Dagens PS

Näringslivet fruktar extremhögern: De påverkas mest

Extremhögern hot mot näringslivet inför EU-valet
Turister i EU-parlamentet. Efter söndagens val kommer en stor del av platserna i parlamentet att ha nya innehavare – och antagligen en och annan selfie. (Foto: Yvonne Åsell/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 08 juni 2024Publicerad: 08 juni 2024

Fordonssektorn, energi och försvar. De sektorer som påverkas snabbast av EU-valet. På längre sikt är det extremhögern näringslivet fruktar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Någon revolution efter EU-valet söndag?

Nej. Inte alls.

När Gavekals analytiker Cedric Gemehl drar ut linjerna, skriver han att det skulle krävas ett uppsving ”utan motstycke” för extremhögern för att finansmarknaden i likhet med en cocktail hos James Bond skulle bli skakad, inte rörd.

Men i tre sektorer kommer en påverkan, menar analytiker.

Fordonssektorn är den omedelbart mest konkreta. Högern vill riva upp förbudet mot att tillverka nya förbränningsmotorer efter 2035.

”25-30 procent”

”Vi tror att sannolikheten för någon form av uppskjutande av nuvarande regler redan ligger i intervallet 25–30 procent, och att den kan stiga ytterligare”, skriver storbanken Citis analytiker Harald Hendrikse i en kommentar Di citerar.

I hans analys skulle europeiska biltillverkare kunna gynnas eftersom det skulle minska de omedelbara investeringskraven och skapa en situation där man slipper sälja elbilar med förlust.

ANNONS

Ett beslut med mer omedelbar effekt är frågan om tullar på kinesiska elbilar, ett beslut som väntas nästa vecka.

ANNONS

Senaste nytt

Nackdel för förnybart

Ytterligare ett område där klimat och miljö står mot kortsiktiga vinster är energiområdet och hos Bloomberg konstaterar man att bolag med förnybar energi kan påverkas av EU-valets väntade högervåg.

Försvarssektorn är mer svårspådd, menar experter som konstaterar att det å ena sidan är en tydlig högerprofil att stärka Europas försvar, men att det bara får genomslag så länge de ryssvänliga partierna längst till höger hålls kort.

Allmänt är det ändå den extrema högern som är skräcken för näringslivet inom EU inför valet.

Bygger murar

Migrationspolitik – mer konkret att stänga Europa – och sociala frågor är de områden ytterhögern mest orienterat sig i, med migrationspolitik som sin livsluft.

Samtidigt är de flesta partier i högergrupperna ECR och ID inom EU-parlamentet kraftigt kritiska till EU:s klimatlagstiftning och förbudet mot förbränningsmotorer 2035, sammanfattar Di.

ANNONS

Nederländska Frihetspartiet, lett av Gert Wilders, vill köra all EU:s klimatlagstiftning ”rakt igenom dokumentförstöraren” och hålla igång kol- och gaskraftverk.

Franska Nationell samling vill stoppa alla vindkraftsprojekt och riva de befintliga.

Extrema tyska AfD vill återöppna de tyska kärnkraftverken och slopa sanktionerna mot Ryssland samt återinföra D-marken.

Framtidshot

När det gäller handelsfrågor vill ytterhögern ha en mer protektionistisk politik och här ligger näringslivets stora skräckscenario.

Stängda gränser för den arbetskraft ett åldrande Europa behöver och mängder av handelshinder, kan tillsammans ge EU och Europa en uppförsbacke som blir svår att bestiga.

Läs mer:

Massiv desinformation hotar EU-valet. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS