Dagens PS

Massiv desinformation hotar EU-valet

EU-parlamentet i Strasbourg.
Ryssland sprider desinformation på flera europeiska språk, bland annat på svenska. (Foto: Wiktor Nummelin, TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 07 juni 2024Publicerad: 07 juni 2024

Inför EU-valet har desinformationen ökat markant enligt europeiska mätningar. Falska påståenden om valfusk sprids för att undergräva förtroendet för valprocessen. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lögner om ogiltiga röster och möjligheten att rösta flera gånger har långt innan EU-valet spridits i bland annat Tyskland och Spanien.

Detta enligt faktagranskare i Europa som är en del av en särskild insatsstyrka mot desinformation, rapporterar Sveriges Radio.

Utnyttjar osäkerheter

Vanliga teman för desinformation inkluderar felaktig röstregistrering, manipulerade rösträkningsmaskiner, fusk med poströster och klanröstning i utsatta områden. Dessa är återkommande falska påståenden som förekommer vid varje val runt om i världen. 

“Desinformationen fokuserar ofta på att utnyttja osäkerheter eller oklarheter i den nationella eller regionala valprocessen för att skapa misstro mot valet”, säger Sebastian Bay, expert på desinformation och valsäkerhet. 

ANNONS

Senaste nytt

Pågår även i Sverige

Sebastian Bay har nyligen skrivit en rapport om hybridhot mot val. Något han ser pågår även i Sverige. 

“I Sverige är till exempel ett vanligt desinformationsbudskap att cyberattacken mot Valmyndighetens hemsida 2018 påverkade valresultatet, vilket är helt omöjligt. Trots detta har påståendet spridits och används för att skapa tvivel om det svenska valet”, säger han till Sveriges Radio.

ANNONS

Rysk propaganda

Desinformationen om EU når sin högsta nivå på ett år enligt mätningar från European Digital Media Observatory, EDMO. Och den sprids av både inhemska och utländska aktörer. Underrättelsetjänster pekar främst ut Ryssland, Kina och Iran.

Inte minst har man märkt av ökad aktivitet i Ryssland som är till för att påverka helgens val i Europa. 

Bland annat har EDMO:s faktagranskningsnätverk upptäckt att Ryssland försöker sprida stora mängder pro-rysk propaganda och desinformation till allmänheten i EU. Något som sker genom flera nya webbplatser som skriver på europeiska språk, bland annat på svenska.

Se upp för sensationellt innehåll

Information som alla bör vara sunt skeptiska till under valhelgen är enligt EDMO sensationellt innehåll som väcker starka känslor och reaktioner och som kommer från osäkra källor.

Läs mer:

Då kan Rysslands ekonomi kollapsa. Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS