Dagens PS

Mer vapen till Israel – trots Gazas blodbad

Kriget i Gaza
Civila flyr Israels bombningar i Gaza. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 06 dec. 2023Publicerad: 06 dec. 2023

Kritiken mot Israel växer när allt fler civila dödas i Gaza. Även USA höjer tonläget men fortsätter trots det att pumpa in nya vapenleveranser i kriget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För Ukraina ser det mörkt ut i det långa loppet, om och när USA:s stöd i kriget mot Ryssland tar slut, vilket kan ske snart.

För Israels del ser det annorlunda ut. Som en av USA:s starkaste allierade kan Israel räkna med pengar och färska vapenleveranser i vått och torrt. Då kvittar det egentligen om omvärlden ryter ifrån och säger att den civila dödssiffran i Gaza nu har skenat alldeles för långt. USA försöker gå en balansgång, där landets styre, med president Joe Biden och utrikesminister Antony Blinken i spetsen, försöker få den israeliska regeringen att minska antalet civila dödsoffer.

Många civila dödas i Israel

Enligt Gazas hälsoministerium dödades runt 900 civila mellan fredagen, då den senaste vapenvilan upphörde, och måndagen i israeliska luftangrepp.

Samtidigt kan det innebära risker om USA helt plötsligt skulle avbryta det militära stödet till Israel.

“Då uppmuntrar du andra parter att komma in i konflikten, försvagar avskräckningseffekten och uppmuntrar Israels övriga fiender”, säger en amerikansk tjänsteman, som har en hög befattning.

Tar inte till sig kritiken

Omvärldens kritik verkar heller inte nå fram till Israel, eftersom premiärminister Benjamin Netanyahu har siktet inställt på att utlåna Hamas en gång för alla.

ANNONS

“Jag måste erkänna att premiärministern känner noll press och att vi kommer att göra allt som krävs för att uppnå våra militära mål,” uppgav Netanyahus utrikespolitiska rådgivare Ophir Falk förra veckan.

Under de två månader som kriget har pågått hittills så har runt 16 000 palestinier dödats enligt Gazas siffror, som FN backar upp. Hela 70 procent uppges vara kvinnor och barn eller ungdomar, skriver Reuters.

USA skickar redan vapen för runt fyra miljarder dollar om året till Israel. Nu vill Biden-administrationen att kongressen godkänner en prislapp som är betydligt större än så – som landar på 14 miljarder dollar.

Läs även:

Blankare gjorde klipp på Hamas attack – Dagens PS

Binance erkänner brott – hjälpt Hamas – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS