Dagens PS

Blankare gjorde klipp på Hamas attack

Hamas
Israeliska soldater sörjer de israeler som Hamas dödade och tog som gisslan i samband med terrordådet mot Israel 7 oktober. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 05 dec. 2023Publicerad: 05 dec. 2023

Nu kommer uppgifter om att till synes skrupelfria blankare tog kort position på börsen kort innan terrorgruppen Hamas attack i Israel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De uppenbart cyniska spekulanterna ägnade sig åt massiva blankningar av israeliska aktier dagarna före Hamas brutala terrordåd den 7 oktober.

Detta visar en rapport av amerikanska experter, och investeringarna inbringade mångmiljardvinster till de kallhamrade blankarna, berättar den israeliska tidningen Haaretz, skriver Omni Ekonomi.

“Våra resultat tyder på att investerare som informerats om de kommande attackerna gjorde en vinst på dessa tragiska händelser”, skriver rapportförfattarna.

Haaretz: Någon kände till Hamas terrorplaner i förväg

“Hamas attack mot Israel den 7 oktober tog den israeliska armén på sängen. Men någon visste till synes i förväg och satsade miljarder på israeliska aktier som handlades lokalt och på Wall Street fem dagar före attacken”, konstaterar Haaretz.

Även en Israelfond på Wall Street i New York blev alltså föremål för blankning utöver det vanliga, framgår det.

Vem eller vilka som låg bakom den makabra och omfattande blankningen på marknaderna i Tel Aviv och New York före Hamas-attacken är oklart.

Det är den tidigare SEC-kommissionären Robert J Jackson Jr och blankningsforskaren Joshua Mitts som är författare till den amerikanska rapporten “Trading on terror”. Här kan du ladda ner rapporten.

ANNONS

“Blankning kallas det när man säljer ett finansiellt instrument (oftast en aktie) som man från början inte äger. Det kallas att blanka, eller ‘ligga kort’. Syftet är att kunna tjäna pengar på en aktie även om priset sjunker. (Källa: Avanza)

Läs även: Kriget rasar igen mellan Israel och Hamas Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS