Dagens PS

Mark Zuckerbergs topphemliga planer för paradisön

Zuckerberg
På ön Kauai håller Mark Zuckerberg på att bygga en mindre stad där han och familjen helt kan isolera sig från omvärlden. (Foto: AP)
Simon Kronö
Simon Kronö
Uppdaterad: 19 dec. 2023Publicerad: 19 dec. 2023

Stort hemlighetsmakeri bakom Meta-grundarens anläggning på Hawaii. Rykten om underjordisk stad med en postapokalyptisk bunker florerar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Metas vd Mark Zuckerberg ska bygga en hemlig anläggning på Hawaii i USA värd över 250 miljoner dollar – och allt sker under stort hemlighetsmakeri, rapporterar Wired.

Projektet är omgivet av höga murar, säkerhetsvakter och så stränga sekretessavtal för de som arbetar där att många myter kring anläggningen har uppstått.

Bland annat ryktas det om en underjordisk stad och en postapokalyptisk bunker.

Självförsörjande rikemans-oas

Wireds granskning visar att det mycket riktigt finns planer på att bygga ett 5 000 kvadratmeter stort underjordiskt skyddsrum. Det kommer vara självförsörjande på mat och energi.

Ovan jord byggs två stora herrgårdar, 11 trädkojor förbundna med repbroar, samt faciliteter som gym, pooler och tennisbanor.

Den avskilda ranchen, som ligger mellan turistorterna Kapaa och Hanalei på ön Kauai, köptes av Mark Zuckerberg i en serie affärer som tog sin början 2014.

Läs mer: Putins hemliga bunker – här är allt du behöver veta – Dagens PS

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Tät gemenskap på ön

Kauai har en tätt sammanhållen gemenskap på cirka 73 000 invånare, som mestadels består av ättlingar till ursprungsbefolkningen och invandrare som kom till ön för att jobba på sockerplantagerna.

När den industrin ersattes av turism växte en byggnadsindustri fram, inriktad på lyxbostäder för fastlandets invånare. Detta inkluderar nu Zuckerbergs projekt.

Försökte köra över befolkningen

Projektet har inte varit utan incidenter. En kranolycka skadade en lokal arbetare allvarligt och en 70-årig säkerhetsvakt avled av en hjärtattack efter ett 12 timmar långt pass på anläggningen.

2017 försökte Mark Zuckerberg också tvinga lokalbefolkningen att sälja sina markrättigheter, men backade till slut efter massiv kritik.

Sedan dess har han och frun Priscilla Chan försökt släta över konflikten genom att donera mer än 20 miljoner dollar till olika lokala välgörenhetsorganisationer.

Läs mer: För de som redan har allt – en camper mot undergång – Dagens PS

ANNONS

Större trend bland superrika

“Det är galet att en man som inte är från Hawaii kommer hit och köper en massa land. Han begränsar lokalbefolkningen från att kunna göra det”, säger “John” som tidigare arbetade på Zuckerbergs anläggning.

  Meta-grundarens projekt är en del av en större trend bland rika tech-moguler som köper stora landområden för isolering och säkerhet.

  Fenomenet har kritiserats för att återspegla en slags “rädda sig själv”-mentalitet bland världens rikaste.

  Så går du under med stil – lyxbunker för superrika

  En katastrof med stil. En undergång med guldkant. Häng med till de lyxiga bunkrar där de superrika ska rädda sig från en framtida apokalyps.

  Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
  Simon Kronö
  Simon Kronö

  Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

  Simon Kronö
  Simon Kronö

  Rutinerad journalist och redaktör som bevakar ämnesområden som företag och privatekonomi, men även världen.

  ANNONS
  ANNONS

  Senaste nytt

  ANNONS