Så går du under med stil – lyxbunker för superrika

Uppdaterad: 02 jan. 2023Publicerad: 02 jan. 2023
Lyxbunker
Lyxbunker för del rikaste. (Foto: Vivo)

En katastrof med stil. En undergång med guldkant. Häng med till de lyxiga bunkrar där de superrika ska rädda sig från en framtida apokalyps.

ANNONS
ANNONS

Att bomberna faller, kärnvapen aktiveras och jorden går under är naturligtvis inget skäl för att göra avkall på sin livsstil, standard och bekvämlighet.

Nu behöver man inte göra det heller. De superrikas lyxiga skyddsrum erbjuder allt från pooler till häststall för en katastrof med stil.

Teknikmiljardärerna förbereder sig för domedagen, det vill säga den domedag som ligger bortom aktieägarnas reaktioner på nästa kvartalsrapport.

Företag som Vivo och Rising S erbjuder lyxbunkrar, skyddsrum med alla tänkbar och, i en del fall, otänkbara bekvämligheter, skriver Business Insider.

Kallas “händelsen”

Det är i en ny bok Douglas Rushkoff i detalj berättar om hur världens rikaste förbereder sig för en eventuell apokalyps. Rushkoff har talat med fem av världens rikaste män om hur de förbereder sig för en potentiell domedag.

Rushkoff konstaterar att han upprepade gånger tillfrågats om de bästa sätten att överleva en kollaps, den situation där de superrika redogör för sina planer på underjordiska bunkrar för att undvika vad de kallar ”The Event”.

“Händelsen. Det var deras eufemism för miljökollapsen, social oro, kärnvapenexplosion, solstorm, ostoppbart virus eller skadligt datorhack som tar ner allt,” skriver Rushkoff i sin bok.

ANNONS
ANNONS

Ombyggda och nya

I The Guardian lyfter Rushkoff fram några av de överlevnadsföretag som de ultrarika nyttjar för sin potentiella överlevnadsflykt, som Vivos och Rising S Company.

Vivos säljer skyddsrum som i huvudsak är lyxiga underjordiska lägenheter. Dess skyddsrum är ombyggda anläggningar från kalla kriget och missilsilos runt om i världen.

Platserna fungerar som komplex, där individer kan samlas i gemensamma utrymmen, samt underhålla sina egna privata utrymmen.

En av Vivos lyxigaste platser – Europa One – ligger i Tyskland och ger enskilda familjer över 2 500 kvadratmeter boende.

Världens största

Företaget annonserar platsen som världens största privata härbärge och påpekar att ”byn” har bar, kapell, pooler och annat likväl som biograf, trädgård och vinkällare.

ANNONS

Naturligtvis har man även vaktbyggnader för att hålla kreti och pleti borta, en fråga som enligt Rushkoff ger stor oro för de miljardärer han talat med.

Vivos berättar för Business Insider att dess härbärgen är utformade för att invånarna ska kunna arbeta minst ett år utan att behöva återvända till omvärlden.

Företaget har tidigare konstaterat att man ser ett ökat intresse för sina skyddsrum sedan Rysslands attack mot Ukraina, precis som man såg samma tendens under början av pandemin.

Smakar – och kostar

Och ja, smakar det så kostar det. Vivos prislista börjar på 35 000 dollar per person med möjlighet till ”betydande rabatter” för individer med vad man kallar viktiga överlevnadsfärdigheter.

Vivos lyxserie – i andra änden av prislistan – börjar på 3,78 miljoner dollar och slutar med det dyraste härbärget som kostar cirka 14 miljoner dollar.

ANNONS

Rising S har en annan affärsidé. Man bygger skyddsrum individuellt i kundernas befintliga fastigheter.

Företaget säger att man ofta skräddarsyr sina skyddsrum för lyxkunder och har byggt allt från operationssalar till häststall, skjutbanor och basketplaner i sina skyddsrum.

Märklig insikt

Douglas Rushkoff menar att trenden med miljardärer som söker en flykt under en katastrof är en del av en större trend, där exempelvis Elons Musks ambitioner att kolonisera Mars är ett annat uttryck för samma sak.

“Det är som om de vill bygga en bil som går tillräckligt fort för att fly från sina egna avgaser”, skriver Rushkoff i The Guardian.

“Aldrig tidigare har vårt samhälles mäktigaste spelare antagit att den primära effekten av deras egna insatser kan vara att göra världen obeboelig för alla andra.”

Läs även: Skillnaden på att vara rik, jätterik och ultrarik

ANNONS
ANNONS
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS.