Luiz Inácio Lula da Silva vill skärpa vapenkontrollerna och hindra den guldbrytning som pågår i Amazonas. Han återinrättar också en fond mot avskogning. Det är några av de första beskeden efter makttillträdet.

ANNONS

Efter att ha återtagit positionen som president markerar Lula avstånd från föregångaren Jair Bolsonaros politik i Brasilien, skriver Financial Times.

Bolsonaro har tidigare gjort det enklare att köpa vapen. Han har också utfärdat ett dekret som i praktiken godkänner guldbrytning i reservat som tillhör Amazonas ursprungsbefolkning.

Lula kritisk mot företrädare

Bolsonaro hade också tillsatt en utredning om att privatisera den statliga energikoncernen Petrobas samt postverksamheten i landet. Båda dessa utredningar har nu stoppats. Lula har också upphävt de senaste skattesänkningarna som Bolsonaros administration hade lagt fram.

Tongångarna gentemot Bolsonaro var relativt oförsonliga, då Lula anklagar honom för onödiga dödstal under coronapandemin och för en dålig socialpolitik.

Det var i oktober som Lula vann valet, men först den här söndagen tog hans administration officiellt över under karnevalsliknande firanden.

Lula har tidigare varit president i två perioder mellan 2003 och 2010. Samma period växte den brasilianska ekonomin starkt med hjälp av en global råvaruboom.

Lula sa i sitt inledande tal att hans första mål blir att få slut på den matkris som drabbat 33 miljoner medborgare, samt den fattigdomen som 100 miljoner brasilianer lever med.

ANNONS
ANNONS

Den Amazonasfond på flera miljarder dollar som tidigare fanns ska nu inrättas på nytt. Fonden är till för att hindra avskogningen, men medlen frystes när Bolsonaro hade makten.

Läs också:

Olaglig ”kaosväg” i Amazonas hotar reservat [Dagens PS]