Dagens PS

Ledtrådar: Ryssland saknar viktiga reserver

ryssland
Ukrainska soldater angriper ryssarna med drönare. Foto: AP/ Alex Babenko via TT
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 28 sep. 2023Publicerad: 28 sep. 2023

De ryska försvarsstyrkorna verkar så utspridda att bedömare nu tror att Ryssland saknar förmågan att samla reserver om Ukraina bryter igenom de nuvarande linjerna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas motoffensiv har långsamt nött ner det ryska försvaret. Det som för ryssarna började som blott en “särskild militär operation” har nu bortom all rimlig tvivel utvecklats till ett utnötningskrig i södra Ukraina. Ett krig som man håller på att förlora, ser det ut som.

Det meddelar ISW.

Gled Ryssland ur händerna

Först tappade Ryssland kontrollen över Dneprofloden. Sedan Svarta havet. Snart förlorade man all förmåga att försvara sina positioner vid Kherson och Charkiv. Och nu når Ukrainas angrepp både Krimhalvöns flottbaser, och självaste Moskva.

Men även längs med den långa fronten i de ukrainska länen Zaporizjzja och Donetsk, där huvudstyrkan av den ryska krigsapparaten samlats, kan man se något hopp.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Utspridda över en stor yta

De arméer som ryckte fram under 2022 är de samma som nu grävt ner sig i skyttegravar och bakom minfält. Ryssland har inte samma metod av att skicka tillbaka trupper regelbundet från fronten som de västerländska arméerna – Ukraina inräknat.

Det som ISW rapporterar om nu är att regementen som synts vid fronten också återfinns längre bak. I synnerhet syftar man på 70:e och 71:a motoriseade regementena.

Att samma formationer spridits ut över så stora landarealer antyder att man inte har några reservformationer att sätta in på ett effektivt sätt om man lyckas bryta igenom de tre försvarslinjerna som Ryssland satt upp för att hindra Ukraina från att skära av landbron till Krimhalvön.

Samtidigt finns motstridiga uppgifter: Ryssland skulle kunna förbereda en motoffensiv för att överrumpla Ukraina. Om den skulle sättas in mot exempelvis Charkiv eller Kiev, där striderna avtagit och ryssarna dragit sig tillbaka, skulle det kunna innebära att Ukraina måste avsätta viktiga resurser från den södra fronten för att slå tillbaka angriparna.

Läs mer om Ryssland

Fronten glider Ryssland ur händerna – “inga reserver” – Dagens PS

Så ska Nato skydda infrastruktur under vattnet – Dagens PS

Fronten: Ukraina tog inte Natos råd – det var klokt – Dagens PS

Ryska hackare letar bevis på krigsförbrytelser – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS