Dagens PS

Fronten: Ukraina tog inte Natos råd – det var klokt

Ukraina
En svensk soldat övar med 15:e och 16:e hemvärnsbataljonen. Foto: Försvarsmakten
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Nato ville se stora stridsvagnsoffensiver in i ryska försvarslinjerna. Ukraina gjorde tack och lov tvärt om.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det västerländska militära stödet dröjde. Först i september kommer de svenska och amerikanska stridsvagnar som Ukraina så gärna hade satt i rullning i våras mot de ryska försvarslinjerna. Dröjsmålet av västerländska fordon, vapen och framför allt ammunition gav Vladimir Putin månader på sig att förbereda minfält, stridsvagnsfällor och skyttevärn.

Det rapporterar ISW.

Nato fick fel – Ukraina rätt

Under tiden utbildade Nato Ukraina i hur man skulle kunna sätta in stora formationer av stridsvagnar mot ryssarna. En strategi som ryssarna var förberedda på, vilket märktes de första veckorna av motoffensiven i somras. Ukrainas nya stridsvagnar stoppades av draktänder, försåtsminering, breda diken och drönarangrepp från luften. De ukrainska formationerna var tvungna att tänka om.

Och det gjorde de.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Ingen strategisk reserv

“Strategin har förhindrat Ryssland från att skapa en strategisk reserv”, skriver ISW.

I grund och botten har Ukraina nu stadigt flyttat fram sina positioner på tre fronter:

Tre fronter

Runt Bakhmut verkar Ukraina nu kunna ringa in och fånga en rysk trupp på inte mindre än 15 000 soldater.

I Zaporizjzja län har man brutit igenom den tredje försvarslinjen vilket gör att man både kan angripa i sidled mot de ryska formationerna, och samtidigt pressa på framåt för att skärma av Krimhalvön vid Svarta havskusten, som Ryssland olagligt annekterade redan 2014.

Samtidigt pågår ett intensivt krig på Svarta havet, som Dagens PS skrivit om tidigare. Senast i fredags angreps Svarta havsflottans bas, vilket kan ha dödat flottans högste amiral.

ANNONS

De ryska krigsskeppen har pressats tillbaka från de västra farvattnen i havet och landstigningsförmågan ses som utslagen. Det var tidigare ett stort hot från Ryssland – en dominans av Svarta havet hade inneburit att man exempelvis hade kunnat genomföra en amfibisk attack mot storstaden Odessa.

Ingen stor kil

Men alla dessa tre fronter flyttas nu fram mot Vladimir Putins positioner – på Ukrainas eget vis.

Genom att undvika stora drabbningar med jätteformationer av dussintals eller hundratals fordon har man kunnat kringgå ryssarnas mest effektiva försvarssystem.

Istället förlitar man sig på små infanteriförband som gör framstötar längs med stora delar av fronten. Eftersom ryssarna inte vet vart ukrainarna ska angripa tvingas de sprida ut sina styrkor över stora frontavsnitt, vilket gör att man inte kan försvara någon position särskilt effektivt.

Moralen är låg bland ryssarna.

ANNONS

Tvärt om: Minimala förband

De små förbanden har understöd av tungt artilleri från flera kilometers håll, som med hjälp av både drönare, satellitbilder och spanare kan rikta in sig på ryska försvarspositioner utan att behöva ge sig ut i minfälten eller riskera att hamna i fallgropar och bakhåll från de ryska trupperna.

Underdog

Ukraina har fortfarande ett otroligt underläge när det gäller stridsförmågorna. Man har en betydligt mindre ekonomi och färre fartyg, flygplan, helikoptrar, stridsfordon, soldater och ammunition. Men man slåss på hemmaplan, och moralen är betydligt högre än de ryska truppernas.

Så här skriver ISW:

“Ukrainas beslutsfattande har inte varit felfritt, men det har inte heller västs beslutsfattande för den delen. Ukrainas anpassning till slagfältens realitet, särskilt under de stora begränsningar som Ukraina lider av, har varit effektivt”, skriver försvarsinstitutet och fortsätter:

ANNONS

Ukraina går sin egen väg

“Ukrainas beslut att vända sig bort från de stora mekaniserade framryckningar som motoffensivbrigaderna tränats till av Nato är det som i efterhand nu står klart gjort framgången möjlig”.

Västerländska strateger har föreslagit att Ukraina skulle fokusera all sin kraft på riktningen mot Melitopol, för att skära av landbron till Krim och de delar av södra Ukraina som fortfarande ockuperas av ryssarna.

Ryska fallskärmstrupper sitter fast

“Men genom att hålla uppe trycket på de ryska styrkorna längs med hela fronten istället, var en klok anpassning. Genom utfall runt Bakhmut låstes stora delar av de ryska elitstridskrafterna”, skriver ISW.

Med elitstridskrafter syftar försvarsinstitutet på de ryska fallskärmsjägarbataljonerna VDV – ett förband som har relativt mer erfarenhet och högre träning än de yngre, oprövade förbanden.

ANNONS

När elitförbanden behövs på något annat håll, exempelvis i södern, skulle det innebära att man tvingas försvaga ett frontavsnitt där Ukraina redan flyttar fram sina positioner.

“Det har förhindrar Ryssland från att skapa en strategisk reserv”, skriver ISW.

Läs mer om Ukraina:

Ny rapport: Rysslands Östersjöflotta halkar efter – Dagens PS

Svensk stridsvagn världens bästa – sprängd i Ukraina – Dagens PS

Ryska flottans befälhavare dödad av Ukraina – Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS