Dagens PS

Ryska hackare letar bevis på krigsförbrytelser

Enligt Ukraina riktar ryska hackare nu in sig på att försöka få tag i bevis på ryska krigsförbrytelser
Enligt Ukraina riktar ryska hackare nu in sig på att försöka få tag i bevis på ryska krigsförbrytelser. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 sep. 2023Publicerad: 26 sep. 2023

Ukraina säger att ryska spioner använder hackare som riktar in sig på datorsystem i ukrainska brottsbekämpande myndigheter för att få tag i bevis på ryska krigsförbrytelser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Jurij Sjtjyhol, Ukrainas cybersäkerhetschef, har hackare som arbetar för Rysslands militära underrättelseorgan intensifierat digitala intrångskampanjer mot Ukrainas generalåklagares kontor och avdelningar som dokumenterar krigsförbrytelser, det rapporterar Reuters.

Hackare har flyttat fokus

“Det har skett en förändring i riktning, från fokus på energianläggningar till brottsbekämpande institutioner som tidigare inte har varit föremål för så ofta,” säger Jurij Sjtjyhol till Reuters.

“Denna förändring, mot domstolar, åklagare och brottsbekämpande enheter, visar att hackare samlar bevis om ryska krigsförbrytelser i Ukraina”, tillade han och menade att syftet är att följa Ukrainas utredningar.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Rapport om Rysslands cybertaktik

Jurij Sjtjyhol är chef för Ukrainas statliga tjänst för specialkommunikation och informationsskydd, SSSCIP, som hanterar cyberförsvar.

Den ryska spionaktiviteten uppmärksammas i en rapport från SSSCIP som publicerades i går, måndag.

Antalet cybersäkerhetsincidenter som SSSCIP har dokumenterar ökade med 123 procent under första halvåret i år jämfört med andra halvåret 2022.

Enligt rapporten har hackarna även försökt samla in information om ryska medborgare som har häktats i Ukraina, syftet ska vara att hjälpa dem att undvika åtal och flytta tillbaka till Ryssland.

Statliga organ

“De grupper som vi har identifierat som engagerade i den här aktiviteten är en del av Rysslands GRU och FSB underrättelsetjänster,” säger Jurij Sjtjyhol till Reuters.

ANNONS

Rysslands militära underrättelsetjänst, GRU och den federala ryska säkerhetstjänsten, FSB, har inte svarat på Reuters förfrågningar om kommentarer.

Enligt Jurij Sjtjyhol har ryska hackare prioriterat att rikta in sig på statliga ukrainska organ och försökt få tillgång till ders e-poistservrar.

Reuters har inte kunnat verifiera det som Jurij Sjtjyhol beskriver i rapporten.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Ryska hackare försöker attackera flyget i Europa Dagens PS

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS

Senaste nytt

ANNONS