Dagens PS

Kriget rasar igen mellan Israel och Hamas

Israel
Den tillfälliga vapenvilan är bruten och kriget mellan Israel och Hamas har återupptagits nu på morgonen, svensk tid. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 01 dec. 2023Publicerad: 01 dec. 2023

Efter sju dagars vapenvila uppges Israel ha tagit upp striderna på nytt mot terrorstämplade Hamas i Gaza, som i sin tur anklagas för en inledande men misslyckad raketattack mot Israel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Reuters kommer uppgifter om hårda strider i enklaven där Israel anklagar den militanta gruppen Hamas för att ha brutit mot den tillfälliga vapenvilan.

Hamas ska enligt Israel ha skjutit en raket mot israeliskt territorium i Gaza.

Bara en timme efter att vapenvilan skulle upphöra i dag, klockan 07.00 svensk tid, stoppade Israel enligt egna en raket som ska ha avfyrats från Hamas.

Sirener ljöd i israeliska områden i Gaza om raketattacker minuterna innan tidsfristen för det tillfälliga eldupphöret löpte ut, enligt israelisk militär, skriver nyhetsbyrån.

Hamas har inte kommenterat uppgifterna

Hamas har initialt inte kommenterat uppgifterna om raketattacker mot Israel.

Palestinska medier rapporterar om israeliskt flyg- och artillerianfall mot Gaza efter att den tillfälliga vapenvilan gick ut.

Dessa attacker ska ha skett, enligt palestinska medier, nära gränsen till Egypten och Israel bekräftar att Hamas-mål attackerats i Gaza.

ANNONS

På sociala medier syns plymer av mörk rök som stiger mot skyn över det tätbebyggda Jabalia-lägret i Gaza, uppger Reuters.

Qatar men även Egypten har agerat medlare i den veckolånga vapenvilan mellan Israel och Hamas och som nu har brutits.

ANNONS

Senaste nytt

Så många fångar har Hamas och Israel släppt

Den tillfälliga vapenvilan har förlängts i ett par omgångar och i avtalet har de striderna parterna gått med på att utväxla fångar. Hamas har frisläppt personer ur gisslan som terrororganisationen tog i samband med den blodiga attacken på israelisk mark den 7 oktober, medan Israel har frisläppt palestinska fångar.

På torsdagen hade 105 personer släppts ur Hamas gisslan medan 240 palestinska fångar försatts på fri fot från israeliskt håll.

Israel har lovat att utplåna Hamas efter attacken på israeliskt territorium då 1 200 människor dödades och 240 togs som gisslan.

Läs även: WHO: Sjukdomar kan döda fler i Gaza än kriget Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS