Dagens PS

WHO: Sjukdomar kan döda fler i Gaza än kriget

Palestinska barn som skadats av israeliskt bombardemang ligger på Aqsa-sjuhusets golv. Enligt WHO har 26 av 36 sjukhus i Gaza stängts helt
Palestinska barn som skadats av israeliskt bombardemang ligger på Aqsa-sjuhusets golv. Enligt WHO har 26 av 36 sjukhus i Gaza stängts helt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 nov. 2023Publicerad: 29 nov. 2023

Om hälsosystemen på Gazaremsan inte repareras kan fler människor där dö av sjukdomar än av kriget, det menar Världshälsoorganisationen, WHO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen varnade WHO för att infektionssjukdomar och diarré hos barn ökat i Gaza, det skriver Reuters.

Allvarliga hälsobehov

I början av november ökade, enligt WHO:s talesperson Margaret Harris, fallen av diarré bland barn som är fem år och äldre till mer än hundra gånger över normala nivåer.

”Till slut kommer vi till och med se fler människor dö av sjukdomar än från bombardemanget, om vi inte kan återställa detta hälsosystem”, sade hon vid en FN-briefing i Genève, skriver Reuters.

Hon sade vidare att alla överallt nu har allvarliga hälsobehov eftersom de svälter, saknar rent vatten och lever trångt.

Hon sade även att 26 av 36 sjukhus i Gaza har stängts helt på grund av bombningar eller brist på bränsle.

ANNONS

Senaste nytt

Behövs mer förnödenheter

Enligt Gazas hälsomyndigheter har över 15 000 människor bekräftats döda av Israels bombningar, cirka 40 procent barn. Reuters skriver att FN bedömer att dessa siffror är tillförlitliga.

ANNONS

Fler kan dock ha dött, men ännu inte hittats under spillrorna efter bombningar.

Enligt villkoren för pausen i striderna har Israel tillåtit att mat, vatten, medicin och andra förnödenheter levereras till Gaza, men enligt hjälporganisationer täcker det inte behoven.

Skadade barn på golvet

Enligt James Elder, talesperson för FN:s barnbyrå i Gaza, är sjukhusen i Gaza fulla av barn med brännskador, splitter och infektion i magtarmkanalen, som de fått av att dricka smutsigt vatten.

Han talade med reportrar via videolänk från Gaza och berättade att han sett ett barn som saknade en del av sitt ben ligga på ett sjukhusgolv i flera timmar utan att få behandling då det är brist på medicinsk personal.

Han beskrev hur andra sjuka barn låg på madrasser på parkeringar och i trädgårdar utanför sjukhuset.

Ska förinta Hamas

Margaret Harris hänvisade till en FN-rapport och sade att det inte finns några mediciner eller vaccinationsaktiviteter och inget rent vatten, ingen mat och ingen hygien.

ANNONS

Hon beskrev kollapsen av Al Shifa-sjukhuset i norra Gaza som en tragedi och uttryckte oro över att israeliska styrkor grep en del av sjukhusets medicinska personal i samband med en av WHO:s evakueringskonvojer.

Efter att den militanta gruppen Hamas, som styr Gaza, den 7 oktober attackerade Israel och dödade cirka 1 200 människor samt tog 240 personer som gisslan, har Israel svurit att förinta den terrorklassade gruppen.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WHO: Sjukhus i Gaza fungerar inte längre Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS