Olagligt ålfiske gör att statssekreteraren är olämplig. Det anser Socialdemokraterna, som nu kräver att statsministerns statssekreterare PM Nilsson avgår.

ANNONS

Att olagligt fiska ål, åka fast, och först neka för att sedan krypa till korset och erkänna är ingen merit för en statssekreterare.

39 000 i böter

PM Nilsson, före detta ledarskribent på Dagens Industri och numera statsminister Ulf Kristerssons (M) statssekreterare, fick 13 januari ett strafföreläggande. Han ska betala knappt 39.000 kronor i böter för att ha fiskat ål utan särskilt tillstånd.

När polisen först kontaktade PM Nilsson nekade han till anklagelserna, flera gånger. Enligt Aftonbladet var det för att han tyckte att situationen var pinsam.

Olagligt utan tillstånd

Ålbeståndet i Sverige är svagt, och för att få fiska måste man alltså ha särskilt tillstånd. Det hade inte PM Nilsson när han i augusti hämtade sina fyra ryssjor med ål i Karlskrona skärgård.

”Jag borde då sagt att det var mina redskap men situationen var så pinsam och överrumplande att jag fortsatte neka,” skriver Nilsson på sin Facebooksida enligt Aftonbladet.

ANNONS
ANNONS

Fortsatte neka

Dagarna före jul förra året, nästan ett och ett halvt år senare, ringde polisen, och Nilsson fortsatte att neka.

”Det borde jag inte gjort, det är bättre att säga som det är”, skriver PM Nilsson i ett sms till DN, enligt Expressen.

”När julhelgen var över ringde jag mannen hos Karlskronapolisen och ändrade mina uppgifter.”

Kräver statssekreterarens avgång

Nu kräver alltså Socialdemokraterna att PM Nilsson avgår.

”Det är inte lämpligt att ha en statssekreterare som så sent i december aktivt har vilselett polisen”, säger Ardalan Shekarabi, (S) rättspolitiska talesperson enligt Expressen.

ANNONS
ANNONS

”Inte lämpligt att han är kvar”

Shekarabi säger att Ulf Kristersson själv sagt att en av regeringens viktigaste uppgifter är att upprätthålla respekten för svensk lag, skriver Dagens Nyheter.

”Vi har landat i att det inte är lämpligt att han är kvar som statssekreterare, säger Ardalan Shekarabi.

Läs även: Slutet på 200 års alliansfrihet närmar sig [Dagens PS]