Slutet på 200 års alliansfrihet närmar sig

Uppdaterad: 09 jan. 2023Publicerad: 09 jan. 2023
Nato-chefen Jens Stoltenberg, Statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen
Nato-chefen Jens Stoltenberg, Statsminister Ulf Kristersson och Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen på söndagen. (Foto: TT)

Turkiet bromsar Sveriges och Finlands Nato-medlemsskap, men Natos generalsekreterare lovar att vi ändå kan räkna med att få hjälp om vi skulle utsättas för ett angrepp.

ANNONS
ANNONS

Rysslands krig i Ukraina har påverkat Sveriges säkerhets- och utrikespolitik och regeringen tar nu de första stegen för att förbereda ett inträde i Nato, det rapporterar SVT.

Dominerade temat på konferensen

Kriget påverkar så klart även den årliga konferensen Folk och försvar som hålls i Sälen och konferensens dominerande tema är kriget i Ukraina och dess säkerhetspolitiska konsekvenser.

Under konferensen gav Statsminister Ulf Kristersson tre exempel på vad Sverige är redo att göra som Nato-medlem:

Delta i Natos missilförsvar, låta svenskt flyg ingå i incidentberedskapen i luftrummet över Baltikum och låta svenska markstridsförband vara redo att försvara de baltiska länderna om de angrips.

ANNONS
ANNONS

Uppfyller avtalet med Turkiet

Statsminister Ulf Kristersson och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg anser att Sverige och Finland uppfyller samarbetsavtalet med Turkiet.

Men Turkiets regering har ännu inte godkänt ansökan och Ulf Kristersson menar att det finns sådant som Turkiet vill men som Sverige inte kan eller vill göra.

Kan räkna med Natos skydd

Det är oklart när ett turkiskt godkännande kan komma,  men oavsett när det kommer kan Sverige och Finland, enligt Jens Stoltenberg, räkna med Natos skydd om en konflikt uppstår.

Den blocköverskridande enigheten i frågan om Nato består, trots regeringsskiftet, det skriver SVT.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nato-chefen: Världen har blivit farligare

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

ANNONS
ANNONS