Om Kina nu öppnar upp efter tre år av lockdowns så kommer det innebära att hundratals miljoner kineser blir infekterade av viruset. Det är enligt experterna något som landets sjukvård inte kommer klara av.

ANNONS

Det verkar som att de kinesiska myndigheterna till slut har börjat ge med sig och öppnar upp landet, samtidigt som de dagliga covidfallen skjuter i höjden och nu ligger runt 40 000.

Sjukvården kommer krascha i Kina

Som bekant har många kineser fortfarande inte vaccinerat sig, och har de gjort det så är det med kinesiska vaccin som inte erbjuder lika högt skydd som de västerländska. I siffror handlar det om hundratals miljoner människor som nu kan bli smittade om restriktionerna tas bort. Enligt Ali Mokdad, professor vid University of Washington, handlar det om 75 procent av befolkningen. Det är en ekvation som landets sjukvårdssystem inte kommer klara av.

”De kan inte hantera explosionen i infektioner och sjukhusvistelser. Det här kommer sprida sig som en löpeld”, säger han till Fortune.

Han är inte den enda som målar upp ett dystert scenario. Kina har en åldrande befolkning, där många helt enkelt inte har vaccinerat sig utan förlitat sig på myndigheternas hårda restriktioner.

”För ett land som Kina – med många utsatta undervaccinerade äldre – kan en variant som är relativt mild överallt annars orsaka förödelse, vilket får det att kännas som 2020 där igen”, uppger Ryan Gregory, professor i biologi vid University of Guelph i kanadensiska Ontario.

Vaccinera de äldre

Det är dock fortfarande osäkert vad nästa steg blir i Kina, kommer landet öppna upp helt eller delvis, för att stänga ner igen om det blir en explosion av smittade. Ingen vet i nuläget men även smittskyddsexperten Anthony Fauci säger att det är viktigt att Kina ser till så att den äldre delen av befolkningen är vaccinerad innan man öppnar upp.

”Vaccineringen av de äldre har inte utförts väl, och vaccinet de har har inte varit ett särskilt effektivt vaccin. Så det motverkar liksom principen – om du ska göra något så drakoniskt som deras lockdowns så gör det åtminstone med ett syfte.”

ANNONS
ANNONS

Läs även: Kina: Exledares död kan skapa nya protester [Dagens PS]

Läs även: Återöppning i Kina efter noll-covid kan bli kaotisk [Dagens PS]