Kinas exledare Jiang Zemins död kan leda till nya folksamlingar och protester, vilket är något som de kinesiska myndigheterna arbetar hårt med att undvika för närvarande.

ANNONS

Kina försöker redan göra allt de kan för att kväva de protestvågor som har svept över landet på sistone, där människor ventilerat sin vrede gentemot lockdowns och restriktioner som aldrig tar slut.

Nu har Xi Jinping och myndigheterna fått en ny huvudvärk sedan nyheten om att exledaren Jiang Zemin är död kom ut till allmänheten i veckan, berättar Bloomberg. 

Vill inte se upprepning av protester

Kommunistpartiet vill givetvis inte se en upprepning av vad som hände 1989 på Himmelska fridens torg – som föranleddes av att kommunistpartiets tjänsteman Hu Yaobangs död ledde till att människor tog till gator och torg som sedan utvecklades till stora protester mot styret.

Kina har dock sagt att man inte tänker tillåta några nya protester där myndigheterna bevakar allmänheten för att undvika ”olagliga och kriminella handlingar som stör den sociala ordningen”.

Älskad ledare

Landet kommer hålla en minnesstund för den 96-årige expresidenten Jiang Zemin på tisdag, ”som verkar vara väldigt älskad av många människor jämfört med den nuvarande regimen”, uppger Alfred Wu, docent vid Singapores Lee Kuan Yew School of Public Policy.

”Kommunistpartiet står nu inför en kris eftersom det finns så mycket negativa nyheter och moralen är låg.”

Den enorma kinesiska säkerhetsapparaten har vuxit fram som ett resultat av massakern på Himmelska fridens torg, då tusentals, kanske tiotusentals, studenter dödades. Myndigheterna kommer nu därför göra allt i sin makt för att förhindra att sådana folksamlingar vänder sin ilska mot makten, menar Richard McGregor, expert på Östasien vid Lowy Institute i Sydney.

ANNONS
ANNONS

”Men det betyder ändå inte att det inte kommer bli en stor kostnad om protesterna fortsätter.”

Läs även: FT: Kinas riking Jack Ma bor i Tokyo [Dagens PS]

Läs även: Återöppning i Kina efter noll-covid kan bli kaotisk [Dagens PS]