Att avsluta Kinas noll-covid-politik kan orsaka kaos, men att behålla den säkerställer dystra ekonomiska utsikter för 2023.

ANNONS

För alla kinesiska företag har inte landets noll-covid-strategi inneburit en försämring, det rapporterar The Economist.

Många lider av Kinas nedstängningar

Andon Health som tillverkar medicinsk utrustning och covid-tester redovisade exempelvis en 32 000-procentig ökning av sin nettovinst för tredje kvartalet i år, jämfört med motsvarande period förra året.

De 35 största företagen som tillverkar covid-tester i Kina fick under första halvåret 2022 cirka 150 miljarder yuan, drygt 223 miljarder kronor i intäkter.

Bolag som inte sysslar med covid-relaterade produkter lider dock av nedstängningar och betungande begränsningar i möjligheten att röra sig fritt, som hämmar konsumenters förtroende och den ekonomiska tillväxten.

De senaste två veckorna har protester mot Kinas noll-covid-strategi förekommit över hela landet och under helgen eskalerade spänningarna.

De ekonomiska konsekvenserna är tydliga

De ekonomiska effekterna av Kinas försök att bli av med covid-19-viruset genom begränsningar och restriktioner märks tydligt.

Under de nio första månaderna i år förlorade Kinas tre största flygbolag tillsammans 74 miljarder yuan, drygt 110 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

I Kinas tio största städer minskade tunnelbanetrafiken på årsbasis med 32 procent, enligt den australiska investeringsbanken Macquarie.

Intäkter från biljettkassor, som är ett mått på människors vilja att gå ut, föll med 64 procent. Den 27 november var bara 42 procent av Kinas biografer öppna, några av de största har stängt helt.

Centralbanken försöker stimulera ekonomin

Städer som står för ungefär 25 procent av Kinas BNP har nu nedstängningar, enligt ett index från den japanska investeringsbanken Nomura.

I juli var ungdomsarbetslösheten i Kina rekordhög, 19,9 procent och godstrafiken på väg var 33 procent lägre under vecka 41, jämfört med vecka 41 förra året.

I Kina ökar covidinfektionerna och landets centralbank försöker stimulera ekonomin med en sänkning av långivares inkassokrav.

Fortsatta nedstängningar och dåligt konsumentförtroende gör att utsikterna för Kinas ekonomi nästa år ser dystra ut, det skriver The Economist.

Rykten om utfastning av noll-covid-strategin

Rykten om återöppning har florerat i veckor och den 11 november utfärdade Kinas regering en lista med 20 åtgärder med syfte att lätta restriktionerna, exempelvis minskades behovet av karantän för sekundära kontakter från sju till fem dagar.

ANNONS
ANNONS

Kinesiska börser tog emot åtgärderna som ett tecken på att regeringen planerar att fasa ut noll-covid-strategin, men att skicka en sådan signal var inte avsikten.

Var bara en finjustering

I stället för en lättnad i strategin var det en finjustering vars syfte troligtvis var att göra strategin mer uthärdlig under en längre period.

Ledarna i Peking måste nu, med alla protester, kämpa med frågeställningen om de kommer tappa kontrollen över både viruset och allmänhetens tålamod.

Få tror på återöppning

Få analytiker tror att Kina är på väg mot en återöppning, många ser i stället framför sig en period av förvirring och smärtsamma politiska misstag.

Noll-covid-strategin väntas upprätthållas de kommande fyra månaderna och kan bestå under stora delar av nästa år om de centrala myndigheterna inte lyckas utforma en exit-strategi.

Blir ingen lugn återgång

Många har föreställt sig en lugn övergång från noll-covid-strategin, men för en befolkning som nästan inte utsatts för viruset skulle det bli en av världens största omvälvningar inom folkhälsa.

En sådan period skulle kunna inkludera en rejäl nedgång i kommersiell aktivitet, fabriker kan sluta fungera när infektioner sveper över landet.

ANNONS
ANNONS

Leverantörskedjor kan störas i flera veckor av policyförvirring och inkonsekvenser mellan olika provinser.

Även om Kina omedelbart skulle avsluta sin noll-covid-strategi, skulle de positiva ekonomiska effekterna troligen inte märkas förrän 2024, menar analytiker på konsultbolaget Capital Economics.

Mellanperioden skulle vara turbulent och instabil och tillväxten skulle vara låg, det skriver The Economist.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Protester i Kina mot Xi Jinping och noll-covid-strategin [Dagens PS]