President Xi Jinping och Kina återvänder till den internationella scenen efter pandemins isolering. Landet vill inte hänga med Putins Ryssland till ännu en isoleringscell.

ANNONS

På G20-mötet i Bali är tecknen tydliga: Kina tänker inte följa Vladimir Putins Ryssland in i isoleringscellen. President Xi Jinping godkänner till och med G20-gruppens kommuniké som säger att ”de flesta medlemmar starkt fördömer kriget i Ukraina”, enligt Bloomberg.

Kina och Tyskland i möte

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffade Xi Jinping i Peking tidigare i november.

”Den ryska presidenten är nästan ensam i världen med sin policy och har inga starka allianspartners”, säger Scholz till pressen i Bali.

Kina och Xi återvänder och vänder sig från Putin mot Väst
Den tyske förbundskanslern Olaf Scholz pratade med Kinas president tidigare i november . Foto: TT

”Varma möten” med västledare

Att Kina godkänner en kommuniké med så starka ordalag hör inte till vanligheterna. Den kinesiske presidenten har under mötet i Bali haft ”relativt varma” möten med världsledarna som står samman mot Putins krig i Ukraina.

Kina mot kärnvapen

Xi Jinping har bland annat träffat USA:s president Joe Biden för första gången. I samtalet underströk Xi att han är emot användandet av kärnvapen i Ukraina, en skarp gränsdragning mot Ryssland, enligt Bloomberg.

Kina och Xi återvänder och vänder sig från Putin mot Väst
Xi Jinping och Joe Biden möttes för första gången på G20-mötet i Bali. (Foto: TT)

Kinas ledare på livstid

Tecknen tyder på att Kina svängt tillbaka till en mer pragmatisk inställning – Xi själv bröt mot reglerna när han valdes att styra Kina resten av sitt liv.

ANNONS
ANNONS

De stenhårda covidreglerna i landet håller också på att mjukas upp. Kina har också lagt fram en plan för hur den hårt ansatta fastighetsmarknaden i landet ska räddas, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Nyansskillnad i policy

Det verkar alltså som om landet nu går ifrån de policybeslut som drabbat ekonomin och finansmarknaden hårt.

President Xi har varit borta från världsscenen under de dryga två år pandemin varat. Under den tiden har Kinas rykte tagit stryk i de flesta i-länderna.

Tips till andra ledare

I mötet med Biden vill Xi framstå som den vuxne i en värld som slits sönder, skriver Bloomberg.

”En statsman bör fundera över och veta vart han ska leda sitt land”

”En statsman bör fundera över och veta vart han ska leda sitt land”, säger Xi. ”Han bör också fundera över och veta hur han ska komma överens med andra länder och resten av världen.”

ANNONS
ANNONS

Moskva värdefull partner

Kina och Xi river inte upp partnerskapet med Putin som deklarerades veckorna innan Ryssland attackerade Ukraina. Moskva ses fortfarande som en värdefull partner när det gäller att utmana USA. Kina har inte fördömt Putins krig

Enda mötet med Lavrov

Den kinesiske utrikesministern Wang Yi är den enda diplomat på G20-mötet som haft ett officiellt möte med den ryske utrikesministern Sergei Lavrov. Lavrov fungerar som Vladimir Putins stand in i Bali.

Läs även: Xi Jinping filmad när han skäller ut Justin Trudeau [Dagens PS]

Läs även: Biden och Xi träffas – vill ”höja relationen” [Dagens PS]