Kinas ledare Xi Jinping säger i ett samtal med Rysslands Vladimir Putin fredag att han är beredd att knyta tätare band mellan länderna.

ANNONS

Rysslands och Kinas presidenter, Vladimir Putin och Xi Jinping, höll under fredagen ett videosamtal, där båda underströk hur viktiga förbindelserna mellan länderna är.

Putin kallade relationerna de ”bästa i historien” och Xi Jinping förklarade att han är redo att utöka förbindelserna, sammanfattar Bloomberg.

”Stabiliserande faktor”

Partnerskapet mellan länderna är en ”stabiliserande faktor” i en värld med stigande geopolitiska spänningar enligt Putin, som vill stärka det militära samarbetet med Kina.

Kina är redo att utöka det ”strategiska partnerskapet”, svarade Xi.

”Mitt i aldrig tidigare skådade påtryckningar och provokationer från väst står vi upp för våra egna grundläggande åsikter”, säger Putin till Xi, och tillägger att han ser fram emot ett besök i Ryssland under våren av den kinesiske ledaren.

Söker framsteeg

Kinesisk statlig television rapporterade senare att Xi sagt till Putin att Peking ska fortsätta att spela en konstruktiv roll för att försöka lösa Ukrainas ”kris”, även om vägen till fredssamtal inte kommer att vara smidig.

ANNONS
ANNONS
Kina knyter tätare band med Ryssland
Videosamtalet mellan Xi Jinping och Vladimir Putin gick i vänskapens tecken. Foto: TT

Xi ska också ha sagt att Kina och Ryssland bör försöka göra framsteg i samarbetet kring handel, energi, finans och jordbruk.

Peking har vägrat att offentligt fördöma invasionen i Ukraina eller ens kalla den ett krig. Istället anklagar man USA för att provocera Ryssland genom att försöka utvidga Nato.

Markerar mot Putin

Men eftersom konflikten i Ukraina inte visar några tecken på att upphöra har Xi vidtagit åtgärder för att ta avstånd från Putin.

Kina skrev under en kommuniké vid förra månadens G20-toppmöte på Bali som sade att ”de flesta medlemmarna starkt fördömde kriget i Ukraina.”

Med sin ekonomi punkterad av genomgripande sanktioner från USA, Europa och deras allierade vänder sig Ryssland i allt högre grad till Kina för import och som köpare av olja som omdirigeras från europeiska marknader.

Ökat beroende

Den ryska globala importen kommer att minska i år med cirka 19 procent och exporten med nästan 16 procent, enligt Internationella valutafonden.

Samtidigt har Rysslands export till Kina ökat med 23 procent de första nio månaderna av 2022 jämfört med motsvarande period 2021.

ANNONS
ANNONS

Kina har uttryckt oro över Rysslands hot om kärnvapeninsatser mot Ukraina, vilket anses som en skarp markering.

Vid ett möte mellan Putin och Xi i september sade också Putin att han förstod Kinas ”frågor och oro” kring invasionen av Ukraina.

Läs även: 10 nyhetshändelser som definierade 2022 [Dagens PS]

Läs även: Xi till Putin: Vi är nästan lika du och jag [Dagens PS]