Rysslands ekonomi har fått bakslag genom att stora delar av världen vänder landet ryggen, samtidigt som krigets kostnader drar iväg. Kina ser ut att bli den livlina som Putin är beroende av, men det kommer knappast gratis.

ANNONS

En leendes Vladimir Putin som skakar hand med Xi Jinping. Det är precis den bild som Ryssland vill visa upp för världen – att de ryska och kinesiska ledarna är bästa kompisar. Jinping är på besök i Moskva och där står handel mellan de båda länderna högst upp på dagordningen, skriver CNBC.

Kina blir livlina för Ryssland

Det är givetvis Kina som håller alla essen i sin hand, eftersom det är Ryssland som på många sätt hamnat i en svår ekonomisk sits, och är beroende av att hitta en stark allierad som man kan dra nytta av inom handel, men som även fortsatt backar upp Ryssland för kriget i Ukraina.

För Kina öppnar samarbetet upp en rad möjligheter, att få köpa billig energi och andra råvaror, samtidigt som man kan räkna med en allierad vid en invasion av Taiwan.

”Xi vet att Putin är desperat och alltmer beroende av Kina. Om Putin är villig att erbjuda Kina sänkta priser på råvaror, desto bättre. Kina kommer att ta vad de kan från en försvagad Putin”, säger Timothy Ash, strateg  på BlueBay Asset Management, och tillägger att Xi Jinping aldrig kommer göra något gratis utan att få någonting mycket större tillbaka.

Följer utvecklingen i Ukraina

Förutom att se fram emot kraftigt rabatterade råvaror så följer Kina noga krigsutvecklingen i Ukraina menar analytiker, för att se i vilken utsträckning västvärlden kommer hjälpa Ukraina framöver.

Samtidigt som Kina vill växa på bekostnad av väst så är landet starkt beroende av handeln därifrån, men det ekonomiska samarbetet med Ryssland, som redan är på uppgång, ser ut att växa framöver.

”Ryssland kommer blir en väldigt billig energikälla till Kina”, säger Alicja Bachulska vid Europeiska rådet för utrikesrelationer.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Möte: Putin lutar sig mot Xi Jinping [Dagens PS]

Läs även: Putin arresteras i sin frånvaro – för krigsbrott i Ukraina [Dagens PS]