Möte: Putin lutar sig mot Xi Jinping

Uppdaterad: 20 mars 2023Publicerad: 20 mars 2023
dollarn
Vladimir Putin och Xi Jinping pratade inte mycket om kriget i Ukraina under sina möten. (Foto: TT)

Vladimir Putin kommer välkomna Xi Jinping i Moskva under måndagen. Det är ett sätt för Ryssland att hitta en stark allierad gentemot USA. Samtidigt är det ett sätt för Putin att visa sig stark efter arresteringsordern som kom förra veckan.

ANNONS
ANNONS

Vladimir Putin vill visa omvärlden att han minsann inte tänker ta till sig vad många länder tycker om honom. På lördagen besökte han den ockuperade ukrainska hamnstaden Mariupol där han pratade med de boende, uppger The Guardian.

Arresteringsorder utfärdad för Putin

Den ryske presidenten måste dock vara försiktig framöver med vilka resmål han väljer. Det sedan den internationella brottmålsdomstolen ICC i Haag har utfärdat en arresteringsorder på honom på honom på grund av krigsförbrytelser. Det innebär att Putin när som helst kan bli arresterad, vilket dock inte ser ut att bli fallet så länge han håller sig inom vissa landsgränser.

På måndagen vill han fortsatt visa sig stark ledare genom att bjuda in Kinas president Xi Jinping till Moskva, skriver Reuters.

Putin hade – om han velat – även kunnat besöka Kina, eftersom varken Kina eller Ryssland är ICC-medlemmar.

ANNONS
ANNONS

Ryssland vill ha Kina som allierad

Ryssland behöver en stark allierad som Kina i kriget i Ukraina, där många vapenlager nu håller på att sina. Frågan som många ställer sig är nu vilken roll Kina kommer ta vid besöket i Moskva. Om man får för sig att leverera vapen till Ryssland så skulle det reta upp länder som USA ännu mer än redan är fallet, så antagligen kommer man försöka hitta en balans i det hela.

Kina och Ryssland skrev redan på samarbetsavtal förra året, och Putin har nu stora förhoppningar på sin “gamla goda vän” Xi Jinping.

USA har dock inte lika stora förhoppningar på måndagens möte som kan leda till att Kina och Ryssland vill få fram en vapenvila. Det skulle enligt Vita huset bara ge Putin mer tid att avancera sina styrkor ytterligare.

Läs även: Putin: De låg bakom Nord Stream-sprängningen

Läs även: Ryssar väljer 100 procent inflation före Putin

ANNONS
ANNONS
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.