Japansk toppman sparkar sin egen son – för jättefest

Uppdaterad: 29 maj 2023Publicerad: 29 maj 2023
Japansk premiärminister
Fumio Kishida sparkar sin son för oaktsamhet i tjänstebostaden. Foto: Kimimasa Mayama via AP

Japans premiärminister Fumio Kishida har sparkat sin egen son från toppjobbet i landets regering, efter en skandal som innefattar ett jättestort kalas.

ANNONS
ANNONS

Fumio Kishida, Japans premiärminister, skräder inte med orden kring sin egen son, efter skandalen i fjol:

“Hans handlingar sent i fjol på offentlig plats, var opassande för en statssekreterare, så jag beslutade att ersätta honom för att understryka detta”, säger premiärministern.

Han syftar till en fest som hölls på premiärministerns tjänstebostad i fjol. Det redogjordes på en presskonferens på måndagen.

Den första juni ersätts sonen därför av sin efterträdare.

Japan är unikt ekonomiskt och har flera utmaningar, där regeringen uppfattats av många att ha gjort sitt bästa. Därför får man medvind i opinionen. Men det kan grusas av festbilderna vilket påminner om Finland, där den förra regeringen Sanna Marin förlorade valet efter att festbilder spridits på landets premiärminister.

Det har Dagens PS skrivit om tidigare.

Valet stundar

Ministersonen tillika statssekreteraren har dragit på sig en hel del kritik på senaste tiden eftersom han synts på bilder där han poserat på platser som annars kopplas samman med professionella regeringssammanhang.

Premiärministerns stöd har fallit drastiskt enligt flera opinionsundersökningar på grund av festbilderna, skriver Bloomberg.

Japan höll nyligen ett G7 möte som ansetts lyckat, och även haft statsbesök från Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Det gör att många tror att regeringen kommer utropa val inom kort. Men fallande stöd på grund av skandalen i tjänstebostaden kan dra ner ridån för regeringen, de internationella framgångarna till trots.

ANNONS
ANNONS
ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.