Dagens PS

Finlands Sanna Marin avgår som partiledare

Sanna Marin
Finlands avgående statsminister Sanna Marin. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 05 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Efter valförlusten i Finland kommer nu statsministern Sanna Marin att avgå – både som landets ledare och partiledare för Socialdemokraterna, säger hon på en presskonferens.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Regeringen Marin avgår i morgon torsdag”, säger Sanna Marin under en pressträff enligt Yle.

Detta efter att Marins socialdemokratiska parti SDP förlorade valet i söndags mot Samlingspartiets Petteri Orpo, som nu väntas ta över som Finlands statsminister.

Socialdemokraterna förhandlar om att ingå i den kommande regeringen, och Sanna Marin leder de förhandlingarna och hon kommer att fortsätta som riksdagsledamot. Hon tar inte heller ställning till om hon kan bli minister i en ny regering.

“Jag börjar som vanlig riksdagsledamot och sen ser vi”, säger Marin enligt Yle. 

Däremot vill hon inte längre sitta kvar som partiledare. På presskonferensen säger hon att beslutet att avgå fattats efter valförlusten, och att det inte rör sig om någon kritik inifrån partiet.

“Det hör till det normala systemet att partiordföranden kommer och går”, säger Marin som kommer att sitta kvar som partiordförande fram tills SDP:s partimöte i september.

Hon blev vald till partiordförande då hon var 34 år, och blev i december 2019 världens yngsta regeringschef och Finlands yngsta statsminister någonsin.

Läs även: Finland får ny regering – Sanna Marin besegrad

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS