Dagens PS

Iran slår tillbaka mot Sverige

Iran slår tillbaka mot Sverige efter anklagelser
Vahid Haghanian, en av kandidaterna i Irans presidentval 28 juni, möter journalister inför valet. (Foto: Vahid Salemi/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 juni 2024Publicerad: 02 juni 2024

Iran har anklagats för att använda kriminella nätverk i Sverige. Nu slår landets ledning tillbaka och kallar anklagelserna ”grundlösa”.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var i torsdags företrädare för Säpo sade att den iranska regeringen använt kriminella nätverk i Sverige för att utföra våldshandlingar.

“Säkerhetstjänsten kan nu bekräfta att kriminella nätverk i Sverige är ombud som Iran använder”, sade Säpos Daniel Stenling vid en presskonferens.

Utrikesminister Tobias Billström sade till TT att den Irans chargé d´affaires i Stockholm skulle kallas till UD fredag,

“Det är djupt oroande att en främmande makt, i det här fallet Iran, ska ha använt kriminella nätverk för att begå eller anstifta brott i Sverige”, sade Billström.

”Tvivlar inte”

Stenling sade att säkerhetstjänsten inte såg någon anledning att tvivla på den israeliska underrättelsetjänsten, varifrån en del av uppgifterna kommit, men avböjde att kommentera specifika detaljer och sa att det kunde äventyra pågående utredningar, skriver Reuters.

Iran slår nu tillbaka mot anklagelserna och har också kallat upp Sveriges chargé d´affaires i Teheran för att visa sitt missnöje.

”Grundlösa och partiska”

ANNONS

”Uppgifterna är grundlösa och partiska”, hävdar den iranska statliga nyhetsbyrån Irna som svar på de svenska anklagelserna.

Det iranska utrikesministeriet anser att de svenska anklagelserna mot landet grundar sig på ”desinformation som är påverkad av den sionistiska regimen”, med hänvisning till att uppgifterna ursprungligen kommer från Israel.

Efter iranska dödskraschen: Det händer nu. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS