Dagens PS

Efter iranska dödskraschen: Det händer nu

Räddningsteammedlemmar på platsen för den krasch som tog flera människoliv. Däribland Irans president Raisi.
Räddningsteam på platsen för den dödliga krasch som tog flera människoliv. Däribland Irans president Raisi. (Foto: Azin Haghighi, Moj News Agency/TT) VAH115
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 maj 2024Publicerad: 20 maj 2024

Irans president Ebrahim Raisi var en av åtta döda efter en helikopterkrasch under söndagskvällen. Nu väntar ett presidentval inom 50 dagar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Irans president Ebrahim Raisi och landets utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian är två av de döda efter en helikopterkrasch söndag i landets nordvästra del.

Delegationen var på väg tillbaka till huvudstaden efter en ceremoni där en damm öppnats vid Irans gräns mot Azerbajdzjan.

Nyval inom 50 dagar

Den iranska regeringen har haft ett snabbt inkallat krismöte under morgonen.

Konstitutionen föreskriver att vicepresidenten, Mohammad Mokhbar, ska tillträda som tillfällig president och att ett nytt presidentval ska hållas inom 50 dagar, skriver CNN.

Regeringen vill säkerställa att det inte blir kaos i landet efter presidentens död, säger den Teheran-baserade forskaren Abas Aslani till CNN.

“De vill visa att de har situationen under kontroll”, säger Aslani.

ANNONS

Senaste nytt

Attack mot Israel

ANNONS

Raisis död kommer i ett oroligt ögonblick för landet där man är involverad i kriget i Gaza och inträffar bara några veckor efter en iransk drönar- och missilattack mot Israel.

Raisi blev president 2021 och var den näst mäktigaste personen i den politiska ledningen, efter högste ledaren ayatollah Ali Khamenei.

Instabil tid

Raisis död ”kunde inte ha kommit vid en mer instabil tidpunkt” för både Iran och regionen, menar CNN:s Christiane Amanpour.

“Iran står inför interna protester och missnöje som brutalt har krossats i efterdyningarna av Mahsa Aminis död”, sade Amanpour, med hänvisning till den 22-åriga kvinnan som dog i förvar av Irans moralpolis efter att ha arresterats för att ha inte burit huvudduk offentligt.

“Och det var under ledning av Raisi, den högsta ledaren och det iranska revolutionsgardet.”

Folkligt uppror

Amanpour noterade att Raisi vid ett tillfälle ansågs vara en efterträdare till den högsta ledaren Ayatollah Ali Khamenei, som är 85 år.

ANNONS

“Raisi ansågs då ha diskvalificerat sig själv något med tanke på det politiska och folkliga upproret mot honom i Iran. Bakgrunden är en svag ekonomi och ett vikande välstånd för det iranska folket”, säger Amanpour.

Läs mer:

Oljepriset opåverkat av iransk helikopterkrasch. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS