Dagens PS

Indien: 1 procent äger 40,5 procent av förmögenheten

En ny rapport från Oxfam visar att endast 3 procent av det välstånd som skapats i Indien sedan 2012 har nått de fattigaste 50 procenten av befolkningen
En ny rapport från Oxfam visar att endast 3 procent av det välstånd som skapats i Indien sedan 2012 har nått de fattigaste 50 procenten av befolkningen. (foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 16 jan. 2023Publicerad: 16 jan. 2023

År 2021 ägde de 1 procent rikaste i Indien över 40 procent av landets totala rikedom och under 2022 ökade antalet miljardärer i landet från 102 till 166.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En ny rapport från välgörenhetsorganisationen Oxfam visar att Indiens fattiga inte har råd med livets basala nödvändigheter samtidigt som antalet miljardärer ökar, det rapporterar BBC.

Ta ut en förmögenhetsskatt

Rapporten, Survival of The Richest, visar också att de 1 procent rikaste i Indien äger hela 40,5 av landets totala rikedom.

Oxfam uppmanar Indiens finansminister att i kommande budget genomföra progressiva skatteåtgärder, som att ta ut en förmögenhetsskatt på de extremrika, för att hantera denna obscena ojämlikhet.

ANNONS

Senaste nytt

Så skulle förmögenhetsskatt hjälpa

En förmögenhetsskatt på 1 procent skulle enligt Oxfams rapport finansiera Indiens största hälsovårdssystem National Health Mission i mer än 1,5 år.

En skatt på 2 procent på Indiens miljardärers hela rikedom skulle, enligt rapporten, städja Indiens undernärda befolkning under de kommande tre åren.

Att beskatta Indiens miljardärer med 2,5 procent skulle täcka nästan hela det belopp som behövs för att få tillbaka uppskattningsvis 150 miljoner barn till skolan, menar Oxfam.

ANNONS

Sipprar inte ned till andra

“Det är dags att vi raserar den bekväma myten att skattesänkningar för de rikaste leder till att deras rikedom på något sätt ‘sipprar ned’ till alla andra”, säger Gabriela Bucher, verkställande direktör för Oxfam International, till BBC.

Hon tillägger att det är nödvändigt att beskatta de superrika för att minska ojämlikheten och återuppliva demokratin.

Endast 3 procent till de fattigaste

Välgörenhetsorganisationen Oxfams rapport släpptes när World Economic Forum i Davos startade den 18 januari.

Rapporten lyfter fram de stora skillnaderna i fördelningen av förmögenhet i Indien och menar att över 40 procent av det välstånd som skapats i landet sedan 2012 har gått till 1 procent av befolkningen och endast 3 procent har nått de fattigaste 50 procenten av befolkningen.

De fattiga betalar mer skatt

Under 2022 ökade Indiens rikaste man Gutam Adanis förmögenhet med 46 procent och han rankades som världens näst rikaste människa i Bloombergs förmögenhetsindex. Han var också den vars förmögenhet ökade mest under året.

ANNONS

Under 2022 nådde den sammanlagda förmögenheten för Indiens 100 rikaste personer 660 miljarder dollar, 6 895 miljarder kronor. Enligt Oxfam beskattades samtidigt landets fattiga och medelklass mer än landets förmögna.

De rikaste betalar mindre skatt

“Indien är tyvärr snabbt på väg att bli ett land endast för de rika. Landets marginaliserade, daliter, adivasis, muslimer, kvinnor och arbetare i den informella sektorn, fortsätter att lida i ett system som säkerställer de rikastes överlevnad”, säger Oxfam Indiens vd Amitabh Behar till BBC.

För närvarande gynnas Indiens rika, enligt rapporten, av skattebefrielser, reducerade bolagsskatter och andra incitament.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Analys: Därför drar Indienfonder mer än Kinafonder

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS