Nu i november har stora kinesiska fastighetsutvecklares aktier rusat, men trots det är fastighetssektorn i Kina inte redo för en snabb återhämtning.

ANNONS

Förra veckan steg kinesiska fastighetsutvecklares aktier efter nyheten att den kinesiska centralbanken och banktillsynsmyndigheten inför åtgärder som uppmuntrar banker att hjälpa fastighetsbranschen, det rapporterar CNBC.

Fallande priser och försäljning i Kina

Tidigare i november har även andra stödåtgärder kommit. Analytiker menar dock att det senaste stödet från Peking inte löser problemet med Kinas minskande bostadsförsäljning och fallande bostadspriser.

Den största kinesiska fastighetsutvecklaren Country garden, har mer än fördubblats i november och Longfors aktier har rusat med cirka 90 procent.

Samtidigt har järnmalmsterminer stigit med cirka 16 procent i november och enligt analytiker vid Morgan Stanley används ungefär 40 procent av Kinas stålkonsumtion till fastighetsbyggande.

En tillfällig lättnad snarare än en vändning

De nya åtgärderna som har rapporterats i Kina, men ännu inte släppts, föreskriver förlängningar av lån och kräver att fastighetsutvecklare behandlas på samma sätt oavsett om de är statligt ägda eller inte.

ANNONS
ANNONS

”Detta är verkligen en tillfällig lättnad när det gäller att utvecklarna måste möta mindre skuldåterbetalningsbehov inom den närmaste framtiden, en tillfällig likviditetslättnad snarare än en fundamental vändning”, säger den Hongkongbaserade analytikern Samuel Hui, chef för Fitch Ratings för företag i Asien och Stillahavsområdet, till CNBC.

Behöver få tillbaka bostadsköparnas förtroende

Han sade vidare att den grundläggande underliggande bostadsförsäljningsmarknaden fortfarande behövs för att marknaden ska förbättras, och påpekade att husköparnas förtroende beror på om utvecklarna kan slutföra, bygga klart och leverera lägenheter.

Vanligtvis säljs bostäder i Kina innan de är färdigbyggda, vilket genererar stort kassaflöde till fastighetsutvecklarna, men tidigare i år vägrade många bostadsköpare fortsätta betala bolån på lägenheter när bygget av dem försenades.

Delade åsikter om marknadens återhämtning

Analytiker har olika åsikter om när Kinas fastighetsmarknad kan återhämta sig.

Fitch menar att tidslinjen ”förblir mycket osäker”, medan S&P Global Ratings högsta chef, Lawrence Lu, förväntar sig att en återhämtning kan ske under andra halvan av 2023.

ANNONS
ANNONS

”Om den här policyn implementeras snabbt kommer detta att stoppa den nedåtgående spiralen för utvecklarna, detta kommer att bidra till att återställa investerarnas förtroende [för] utvecklarna”, säger han till CNBC.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Kinas fastighetskris kommer skaka ekonomin i flera år [Dagens PS]