IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att 2023 blir ett dystert år för den globala ekonomin. Anledningen är att både USA, Kina och EU bromsar in samtidigt.

ANNONS

Nytt år, nya framtidsutsikter. Inte så bra sådana menar dock IMF-chefen Kristalina Georgieva, som under söndagen varnade för att den globala ekonomin kommer dala under 2023.

”Eftersom de tre stora ekonomierna –  USA, EU och Kina – samtliga saktar ner samtidigt”, uppgav hon enligt Reuters.

Krig och höga räntor förstör för den globala ekonomin

Kriget i Ukraina och ränteläget som fortfarande har som mål att få bukt på inflationen gjorde att IMF redan i oktober skrev ner sina prognoser för den globala ekonomin 2023.

Sedan dess har Kina släppt på sina restriktioner men det har inte fått igång kommersen i landet ännu, och frågan är när det ekonomiska hjulet kommer snurra på som vanligt igen i Kina.

”För första gången på 40 år kommer Kinas tillväxt 2022 sannolikt att ligga på samma nivå eller under den globala tillväxten”, sa Kristalina Georgieva vidare.

USA starkast i klassen

Samtidigt står USA relativt starka jämfört med många andra länder.

”USA är mest motståndskraftigt”, sa Georgieva och uppgav att landet ”kan undvika lågkonjunktur.”

”Vi ser att arbetsmarknaden förblir ganska stark.”

ANNONS
ANNONS

Federal Reserve uppger dock att man siktar på att styrräntan kommer passera fem procent under 2023, en nivå som inte setts sedan 2007. Feds huvudbry är att de amerikanska arbetslöshetssiffrorna förblir rekordlåga, där de i december låg kvar på 3,7 procent, samma låga siffror som på 1960-talet.

Läs även: Kriget i Ukraina största negativa faktorn för världsekonomin [Dagens PS]

Läs även: IMF-chefen: Då är inflationen under kontroll [Dagens PS]