Dagens PS

Kriget i Ukraina största negativa faktorn för världsekonomin

Internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva menar att i år är kriget i Ukraina den enskilt viktigaste negativa faktorn för världsekonomin och att allt som skapar oro skadar utsikterna för tillväxt
Internationella valutafondens chef Kristalina Georgieva menar att i år är kriget i Ukraina den enskilt viktigaste negativa faktorn för världsekonomin och att allt som skapar oro skadar utsikterna för tillväxt. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 nov. 2022Publicerad: 17 nov. 2022

Chefen för Internationella valutafonden bedömer att i år är kriget i Ukraina troligtvis den enskilt viktigaste faktorn för världsekonomin.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På tisdagen slog en rysktillverkad missil från kriget i Ukraina ned i Polen och dödade två personer, men det är inte Ukrainas fel, det rapporterar CNBC

Avfyrades troligtvis av Ukraina

Preliminära bedömningar tyder på att missilen, som avfyrades i samband med att Ryssland avfyrade flera missiler mot Ukraina, avfyrats av Ukraina som försvar mot inkommande ryska missiler.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg säger att det inte finns någonting som indikerar att missilen är resultatet av en avsiktlig attack.

“Men låt mig vara tydlig, det här är inte Ukrainas fel. Ryssland bär det yttersta ansvaret när det fortsätter sitt illegala krig mot Ukraina, säger han till CNBC.

ANNONS

Senaste nytt

Allt som skapar oro negativt för tillväxt

Chefen för Internationella valutafonden, IMF, Kristalina Georgieva menar att kriget i Ukraina är den enskilt viktigaste negativa faktorn för världsekonomin i år

“Allt som skapar mer oro är naturligtvis skadligt för utsikterna för tillväxt och för att möta behoven och ambitionerna hos människor överallt”, säger hon till CNBC.

ANNONS

Enligt Kristalina Georgieva bedömer IMF att kriget i Ukraina med största sannolikhet även kommer vara en negativ faktor för världsekonomin nästa år.

Fokus på global inflation och energisäkerhet

På Bali i Indonesien pågår Group of 20-mötet och de flesta G-20-medlemmar fördömde på tisdagen, i ett utkast, Rysslands aggression mot Ukraina.

IMF-chefen betonade att G-20-mötet inte handlar om att det finns en gemensam förklaring till de pressande problemen med global inflation och sämre energisäkerhet, utan om själva problemen.

Kan leda till ekonomiskt sönderfall

Tidigare har IMF varnat för att kriget kan leda till att den globala ekonomin faller sönder och Kristalina Georgieva menar att det redan finns tecken på sönderfall som kommer från en berättigad oro för försörjningssäkerheten.

Hon påtalar att vi redan har sett att försörjningskedjor bryts på grund av covid och på grund av kriget i Ukraina och att det skadar både nationell och internationell tillväxt.

Om världen skulle välja att dela in sig i separata block kommer vi få betala ett högt pris.

ANNONS

“Och detta pris skulle vara särskilt högt för öppna ekonomier, och mer allmänt för utvecklingsvärlden,” säger Kristalina Georgieva till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: IMF: Läget mer dystert än väntat i världsekonomin

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS