Dagens PS

Historiskt: Indien tar täten i klimatkampen 

Indiens flagga vajar för en hållbar framtid
Indien bygger vad som kommer att bli världens största park för förnybar energi. (Foto: Unsplash)
Matilda Habbe
Matilda Habbe
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

Indien, ett land förknippat med rika naturtillgångar, en växande ekonomi men även stora luftföroreningar, försöker nu ta täten i kampen mot klimatförändringarna. Och det med en historisk satsning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Indien har under de senaste åren haft en ekonomisk tillväxt som heter duga. 

Nu har Adani Group under ledning av affärsmagnaten Gautam Adani gjort en historisk satsning på ren energi när de påbörjade bygget av vad som kommer att bli världens största park för förnybar energi. 

Den gigantiska Khavda Renewable Energy Park, belägen i den indiska delstaten Gujarat, utlovar en revolution inom den globala energisektorn.

Parken beräknas kosta cirka 20 miljarder dollar att bygga, något CNN skriver om. 

Fem gånger större än Paris 

Anläggningen, som sträcker sig över en yta fem gånger större än Paris, kommer vara en teknisk bedrift synlig från rymden. 

Med ett mål att generera tillräckligt med ren elektricitet för att försörja 16 miljoner hushåll, markerar projektet en betydande vändpunkt för landet som fortfarande är beroende av kol för 70 procent av sin energiproduktion.

“Att misslyckas med att övergå till förnybar energi är inget alternativ. Indien har inget annat val än att börja göra saker i en aldrig tidigare skådad storlek”, säger Sagar Adani, förvaltningschef på Adani Group, till CNN

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inte utan kritik 

Projektet har dock inte varit utan sina kritiker. 

Många klimatexperter har ifrågasatt Adani Groups fortsatta investeringar i fossila bränslen samtidigt som de lovordar dess ambitiösa planer för ren energi. 

Trots detta betonar koncernen behovet av att balansera ekonomisk tillväxt med miljömässig hållbarhet. Inte minst i ett land där miljontals människor står inför växande energibehov.

Vill gå i bräschen

Den enorma energi-parken är en vision om en hållbar framtid där Indien spelar en ledande roll. 

Med världens ögon riktade mot sig tar Adani Group ett djärvt steg framåt, inte bara för att möta de egna nationella behoven utan också för att sätta en ny global standard för vad som är möjligt inom ren energi skriver CNN.

Läs även:

ANNONS

Svenska storbanken nobbar nya klimatkrav

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

Matilda Habbe
Matilda Habbe

Bevakar i huvudsak privatekonomi och företagande.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS