Dagens PS

Svenska storbanken nobbar nya klimatkrav

SEB säger nej till nya klimatkrav
SEB:s vd Johan Torgeby, vars bank inte vill binda sig till nya klimatkrav. Det blev nej med stor majoritet på bolagsstämman. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 20 mars 2024Publicerad: 20 mars 2024

De fem största bankerna i Sverige står både för rekordvinster och rekordutsläpp, enligt miljöaktivister. Men SEB vill inte gå med på nya klimatkrav.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De fem största bankerna i Sverige redovisar inte bara vinst på rekordnivå.

Samtidigt orsakar de klimatutsläpp på nära 100 miljoner ton varje år – dubbelt så mycket som hela Sveriges utsläpp.

Det visar en rapport som Naturskyddsföreningen och Fair Finance presenterat, där man även konstaterar att bankerna saknar tillräckliga planer för att minska utsläppen.

SEB sämst i klassen

Av de stora bankerna orsakar SEB (börskurs SEB) de största utsläppen och Handelsbanken (börskurs Handelsbanken) de lägsta, enligt rapporten.

SEB har en klimatstrategi, där man konstaterar att ”som bank har vi både ett ansvar och förmågan att skapa finansiella lösningar som påskyndar omställningen”.

SEB förklarar att man strävar efter att ”bidra till ett mer hållbart samhälle”.

”Vi har förbundit oss till Parisavtalet genom att underteckna FN:s principer för ansvarsfull bankverksamhet och är en av grundarna av Net-Zero Banking Alliance och Net-Zero Asset Managers-initiativet”, påpekar storbanken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Inga nya kliv

Bankens bolagsstämma vill dock inte ta ytterligare kliv.

När bolagsstämman genomfördes tisdag avslogs en motion, inlämnad av två miljöorganisationer, med sikte på tuffare klimatkrav.

”Vi argumenterar tillsammans med Greenpeace för att SEB ska göra om sin policy så att de fasar ut alla fossila lån i linje med Parisavtalet. Även om vi inte vinner i dag så vet vi att vi både påverkar bankens ledning och dess ägare att tänka i de här banorna”, sade Naturskyddsföreningens klimatchef David Kihlberg strax före stämman till DN.

”Borde gjort för länge sedan”

”Att sluta ge lån till fossil expansion är något bankerna borde ha gjort för länge, länge sedan. Vi ser att Danske Bank och Handelsbanken har hörsammat våra krav och faktiskt genomfört en förändring. Så det finns inga argument kvar för att inte ta det här klivet”, säger David Kihlberg.

Röstades ned

Det tyckte dock aktieägarna att det fanns, och röstade med stor majoritet ned motionen.

ANNONS

”Den här typen av aktieägarförslag är en form av eskalering. Det är någonting som vi har som ett verktyg i vår verktygslåda om vi bedömer att bolaget går i fel riktning. Och det är inte något vi ser är fallet med SEB i dagsläget”, förklarar Victoria Lidén, hållbarhetsanalytiker på Storebrand, som bakgrund till varför bolaget röstade nej till kravet.

Läs även:

Bankerna finansierade rapport om egna konkurrensen. Dagens PS

Storbankerna lyfte – trotsade stillastående börs. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS