Dagens PS

Hemliga rapporten som borde få Putin att svettas

En bild på Rysslands President Vladimir Putin.
I maj blev Putin återvald till president och han tackade då det ryska folket deras ”orubbliga stöd”. Men hur orubbligt är det egentligen? (Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool via AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 05 juni 2024Publicerad: 05 juni 2024

En hemlig undersökning beställd av Kreml själva har läckt till medier i väst. Innehållet borde få Vladimir Putin att känna oro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det så kallade Kreml Leaks, Kreml-läckorna, belyser den ryska befolkningens attityder till landets ledarskap, och kriget i Ukraina. Det avslöjar även hur hur Kreml, ibland på ett absurt sätt, har styrt Vladimir Putins valkampanj. Detta skriver Svenska Yle.

Tackade för orubbligt stöd

I maj blev Vladimir Putin återvald till president för en femte mandatperiod. Efter valet tackade han det ryska folket för deras förtroende och det ”orubbliga stöd” som de visat honom.

Enligt de officiella valresultaten fick Vladimir Putin 88,4 procent av rösterna.

Men den nu läckta undersökningen tyder på att stödet för Vladimir Putin sannolikt är betydligt lägre. I den svarar nämligen bara 59 procent att de skulle rösta på den sittande presidenten om det var val i den här veckan.

Putins hemstad mest kritiska

Värt att ha med sig är också att många inte ville svara av rädsla för repressalier. Så siffrorna kan i verkligheten vara ännu lägre. Kritik mot kriget i Ukraina eller mot Vladimir Putins ledarskap kan i värsta fall resultera i böter eller till och med fängelse i Ryssland, skriver Svenska Yle.

Mest kritiska till Vladimir Putins ledarskap tycks invånarna i hans hemstad Sankt Petersburg vara. Där uppgav bara 47 procent att de skulle rösta på den sittande presidenten och 37 procent uppgav att de var missnöjda med hans ledarskap, en siffra som var 20 procent i landet som helhet. 

Känna av opinionen

ANNONS

Kremls hemliga undersökning är också ett sätt att känna av opinionsläget i landet inför eventuellt nya mobiliseringar för kriget i Ukraina. Men i nuläget tycks stödet för en sådan sak vara för lågt i Ryssland. Kreml antas därför försöka undvika mobilisering och vill hellre ingå kontrakt och betala pengar till personer som låter sig värvas, bedömer forskare.  

Detta är Kreml Leaks

  • Källa: Läckta dokument från den ryska presidentens administration.
  • Huvudfokus:
    • Kremls informationskrig mot det egna samhället.
    • Investeringar på hundratals miljoner euro för Putins omval.
    • Användningen av ryska Röda korset i krigs- och propagandanätverk.
  • Konsekvens: IFRC har inlett en separat utredning.
  • Partners: Expressen (Sverige), Meduza (Ryssland), Vsquare.org (Centraleuropa), Frontstory.pl (Polen), LRT (Litauen), Paper Trail Media (Tyskland).

Läs även: Fem gripna när Putin vill få total kontroll. Dagens PS

Läs även: Putin ökar takten i sitt “skuggkrig” i Europa. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson

Reporter på Dagens PS som bland annat bevakar världen och politiken.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS