Dagens PS

Fem gripna när Putin vill få total kontroll

Fem gripna när Putin försöker få total kontroll
Vladimir Putin rensar bordet. Fem höga militärer har redan gripits i presidentens försök att få total kontroll över hela försvaret. (Foto: Alexander Kazakov/AP-TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 02 juni 2024Publicerad: 02 juni 2024

Totalt har nu fem höga ryska militärer gripits. Det handlar om försök från Putin att få slutlig kontroll över försvaret, menar flera bedömare.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår en omfattande upprensning och utrensning på hög nivå inom Vladimir Putins ryska försvar.

När Putin sparkade mångårige försvarsministern Sergej Sjojgu var det startskottet för upprensningen, menar bedömare som talar om korruption som en ”cancer” inom det ryska försvaret.

”Försökt i 20 år”

“Kreml har de senaste 20 åren försökt modernisera sin militär. Mycket av den budgeten stals och spenderades på megayachter på Cypern. Men som militär rådgivare kan du inte rapportera det till presidenten, så de rapporterade lögner till honom i stället”, skriver Andrey Kozyrev, utrikesminister under president Boris Jeltsin på 1990-talet, på X.

Fem högt uppsatta generaler och tjänstemän har hittills gripits, i den räd som började med att Timur Ivanov, då vice försvarsminister, greps anklagad för att ha tagit emot mutor.

Näste man till rakning var generallöjtnant Yuri Kuznetsov, som nu i täta intervall följts av likaså gripna Ivan Popov, tidigare befälhavare inom armén, generallöjtnant Vadim Shamarin och Vladimir Verteletsky, hög tjänsteman inom försvarsdepartementet.

ANNONS

Senaste nytt

Vill få kontroll

Att sparka veteranen Sjojgu och ersätta honom med Andrej Belousov är ett försök från Putin att få kontroll över hela försvaret och få bort den korruption som han själv, fram tills nu, tillåtit, säger John Foreman, tidigare brittisk militärattaché i Moskva, till Business Insider.  

ANNONS

“Putin har tolererat Sjojgu att bygga sitt imperium, ta pengar från försvarsbudgeten, installera sina korrupta kumpaner i utbyte mot lojalitet”, säger Foreman.

Putin behövde nu någon som skulle ge “mer valuta för pengarna”, tillägger han och ser samtidigt aktionen som en kritik av försvaret och hela dess ledning.

“Du tar inte bort din försvarsminister och ersätter alla dina generaler om allt går bra”.

Ansåg sig tvungen

“Putin har varit mycket ovillig att blanda om den högsta nivån av sina säkerhetsbyråer mitt i ett krig”, konstaterar Mark Galeotti. hedersprofessor vid University College London.

Men installationen för hans femte presidentperiod “blev ett ögonblick där han verkligen kände att han var tvungen att flytta Sjojgu vidare”, menar Galeotti.

“Om de tar in Belousov med ett mandat att få absolut kontroll över försvarsministeriets finanser, att skära ner på avfall och förskingring, så är det nu dags att ta itu med hela problemet”, fortsätter han.

Utbrett inom försvaret

ANNONS

I en rapport från 2022 berättade experter för Organised Crime and Corruption Reporting Project att korruption var så utbredd i de ryska styrkorna att den i slutändan skulle kunna rädda Ukraina.

Efter Rysslands invasion av landet i februari 2022, ansågs också den utbredda korruptionen vara en av orsakerna till den ryska militärens dåliga prestation under konfliktens tidiga dagar.

Putins förtäckta hot: “Det kunde ha varit du”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS