Dagens PS

Putin ökar takten i sitt "skuggkrig" i Europa

skuggkrig
Ryska agenter misstänks ha legat bakom attacken mot ett köpcentrum i Warzawa förra veckan – bland mycket annat. (Foto: Sergei Bobylev/AP/TT och Youtube)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 31 maj 2024Publicerad: 31 maj 2024

Ryssland gör allt de kan för att föra ett “skuggkrig” i Europa, och väst måste hitta sätt att svara, skriver statsvetaren Hal Brands.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tyskland, Storbritannien, Sverige, Estland, Tjeckien, Polen – rapporter kommer från hela Europa om ryska attacker och sabotage mot både militära och civila anläggningar.

Bloombergs kolumnist Hal Brands skriver om att Rysslands president Vladimir Putin har ökat takten i sitt “skuggkrig” mot Europa, vilket är en slutsats han lånar från Estlands premiärminister Kaja Kallas.

Hal Brands är statsvetare och har förutom kolumnist bland annat titeln Henry A. Kissinger Distinguished Professor of Global Affairs at Johns Hopkins University School of Advanced International Studies.

Putins motiv: Är redan krig

The Guardian rapporterar också om att Europa är på “hög beredskap” efter massor av ryska attacker.

Ryssarna saboterar tjeckiska järnvägar, brittiska lager för vapen till Ukraina, kommunikationskablar och vindkraftverk i Nordsjön, shoppingcentrum i Polen, Ikea i Litauen, flodbojar i Estland och lite allt möjligt annat. Kampanjen syftar till att försvaga västvärldens stöd till Ukraina, eller åtminstone att straffa europeiska länder för att de tillhandahåller det, enligt Hal Brands.

Putins motiv är att han redan anser att han ligger i krig med det kollektiva väst, som försöker förudmjuka Ryssland. Landet förnekar dock all inblandning trots överväldigande bevis, sin vana trogen.

ANNONS

Senaste nytt

Förgiftning och kuppförsök inte nytt

ANNONS

Kampanjen är inte heller ny även om takten har ökat, Ryssland har hållit på bland annat med kupper och mordförsök i Europa under lång tid, exempel som förgiftningen av Sergej och Yulia Skripal i Storbritannien 2018 och kuppförsöket i Montenegro 2016 var tidiga indikationer om var Ryssland var på väg.

“För att vara tydlig: Det här är inte bara en trakasseringskampanj, en slags geopolitisk pik. Denna taktik urholkar västländernas suveränitet och stör deras politik”, skriver Hal Brands.

Han förutspår att väst kommer behöva försvara sig mot Putins “skuggkrig” under lång tid framöver, även om Ryssland skulle förlora på slagfältet i Ukraina – ett skadat Ryssland kommer vara ännu mer angelägna om att hitta sätt att skada sina fiender.

Läs även: Putin skriver om historien – med egen propaganda (Dagens PS)

Läs även: Rysslandskännaren: Osäker framtid för Europa – trots fred (Dagens PS)

Läs även: Finska gränsen: Ryssland skickar upp “luftskepp” (Dagens PS)

Läs även: Tysk officer sålde hemligheter till Ryssland (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS