Här ses Kina som ett fiendeland

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
kina
Ett specifikt land i EU är mer skeptiskt till Kina än övriga. T.h. Kinas president Xi Jinping (Foto: Fredrik Sandberg / TT, Thibault Camus/AP).

Kina är “motståndare som vi är i konflikt med”, tycker 26 procent av invånarna i detta EU-land. Kan du gissa vilket?

ANNONS
ANNONS

EU är splittrat när det gäller kopplingen till USA, relationerna till Ryssland och EU:s roll i världen. Det framgår i en ny rapport med 11 EU-länder som tankesmedjan ECFR, European Council on Foreign Relations, har framställt.

Enligt rapporten önskar européerna generellt ett mer oberoende EU med större förmåga att försvara sig. Men hur detta oberoende ska genomföras råder det delade meningar om.

Kina – vän eller fiende?

Det finns även en annan aspekt som man är oense om: synen på Kina. Ska landet ses som en partner som delar Europas intressen och värderingar, eller som en nödvändig handelspartner?

En majoritet av länderna i EU anser att Kina är en nödvändig handelspartner – men det finns ett land som sticker ut.

ANNONS
ANNONS

En fjärdedel är skeptiska

Enligt rapporten anser 26 procent av de tillfrågade i Sverige att landet är en motståndare som EU befinner sig i konflikt med.

Därmed är Sverige den största Kina-skeptikern bland länderna i EU, skriver Svenska Dagbladet.

Stötta USA vid konflikt med Kina

Dessutom anser mer än var tredje svensk att EU bör stötta USA vid en eventuell konflikt med Kina om Taiwan.

“En förklaring är sannolikt uppmärksamheten kring Gui Minhai. En annan är den förre kinesiske ambassadören Gui Congyous kontroversiella uttalanden i Sverige”, säger Oscar Almén, Kina-expert vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI, till SvD.

Flera anledningar påverkar

2015 greps den svensk-kinesiske förläggaren och författaren Gui Minhai i Thailand och fördes därefter till Kina. År 2020 dömdes han till tio års fängelse.

2019 uppmanade landets före detta Sverige-ambassadör i Sverige, Gui Congyou, människorättsorganisationen PEN att ställa in årets pris till den ”kriminella lögnaren” Gui Minhai.

Landet har även uppmanat till bojkott av klädjätten H&M, efter att företaget kritiserat arbetsförhållandena i den kinesiska regionen Xinjiang.

Läs även: Därför borrar Kina ett av världens djupaste hål

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.