Därför borrar Kina ett av världens djupaste hål

Uppdaterad: 07 juni 2023Publicerad: 07 juni 2023
djupaste hål
Kina borrar ett av världens djupaste hål. (Foto: People's Daily, China)

Kina ska borra ett av världens djupaste hål för att utforska jordens interna struktur och testa nya underjordiska borrtekniker.

ANNONS
ANNONS

Många minns att de som barn har grävt hål i sandlådan för att komma ned till Kina på andra sidan jorden. Men på andra sidan gör man ett mer seriöst försök – forskare i Kina har börjat gräva ett hål som ska bli 11 100 meter djupt på bara 457 dagar.

Grävandet sker i Taklamakanöknen i sydvästra Xinjiang-provinsen, en resursrik provins där Kina kritiserats hårt för förtrycket av minoritetsbefolkningen uigurer.

Kina kommer att använda utrustning som väger mer än 2 000 ton för att slutföra projektet, skriver sajten Kitco. Hålet kommer att gå igenom tio kontinentala skikt, ned till kritasystemet, ett skiktat berglager som går tillbaka till 145 miljoner år sedan.

“Borrprojektets konstruktionssvårigheter kan jämföras med en stor lastbil som kör på två tunna stålkablar”, säger Sun Jinsheng, en akademiker vid Chinese Academy of Engineering, till den statliga kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

Enligt China National Petroleum Corp, landets största oljeproducent som leder projektet, kommer borrningen att ge nya data om jordens interna struktur och testa Kinas senaste djupa underjordiska borrtekniker. Kinas president Xi Jinping har pratat om ämnet i ett tal 2021, där han efterlyste framsteg i utforskandet av jordens djup, särskilt när det gäller att identifiera mineral- och energiresurser och att kunna förutsäga miljökatastrofer.

Det blir dock inte världens djupaste hål – Sovjetunionens Kola Superdeep Borehole nådde 12 262 meter under marken på Kolahalvön nära den norska gränsen, i ett projekt som höll på i över 20 år och nådde den lägsta nivån 1989. Det avslutades 1995 på grund av brist på finansiering.

Läs även: Ny borrteknik gör att energi kan tas från jordens inre

Läs även: Ny rapport: ”Kina har det värsta bakom sig”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.