Den franska regeringen har skakats till eftergifter av de stora protesterna mot höjd ålder för pension,. Men det återstår att se om fransmännen nöjer sig med åtgärderna. 

ANNONS

Regeringen i Frankrike planerar nya eftergifter till fackföreningarna som i januari blåst till strejk till flera protestdagar just nu. Anledningen till protesterna är de pensionsreformer som regeringen vill införa, för att få fler i arbete. På det sättet vill regeringen få mer skattepengar in i statskassan, som just nu har en av Europas dyraste pensionssystem eftersom fransmännen kan gå i pension väldigt tidigt.

MISSA INTE: Sverige skräckexempel för internationella ekonomer [Dagens PS]

Debatt i parlamentet

Nu har regeringen lyft en debatt med parlamentet om att dra tillbaka delar av pensionsreformen, för att blidka fackföreningarnas krav.

Emmanuel Macron, Frankrikes president, har begärt att fransmännen ska jobba till 64 års ålder istället för 62 år, vilket fått facken att se rött.

Eftergifter om pension

Genom eftergifterna hoppas regeringen att få en majoritet av parlamentet bakom sig som kan rösta igenom förslaget.

ANNONS
ANNONS

På måndagen börjar förhandlingarna i parlamentet, som ska ta två veckor, om pensionsreformens innehåll.

Det är inget sammanträffande att fackens nya tvådagarsstrejk inföll sig på just måndagen.

Högriskveckor

Eftergifterna som regering föreslår är att de som börjat jobba vid tidig ålder, exempelvis 20 eller 21 år gamla, ska kunna gå i pension redan vid 63 år, istället för den nya pensionsåldern på 64 som ska bli den nya normen, om Macron och hans regering får som han vill.

Både vänstern och extremhögern är mot förslaget i parlamentet. Tillsammans med risk för nya stora utlysta strejker från landets fackföreningar bäddar det två högriskveckor för regeringen.

Läs mer om kampen om pensionen:

Intresserad av ekonomi och samhällsfrågor? Så här enkelt får du vår fiffiga nyhetstjänst, helt gratis.

ANNONS
ANNONS

Facket ser rött efter pensionshöjningen [Dagens PS]

Storbritannien i kläm [Dagens PS]

Idag strejkar (nästan) alla mot pensionsreformen [Dagens PS]