Dagens PS

Forskning: Snart kan du dricka avloppsvatten

avloppsvatten
Forskningen vid Lunds universitet visar att det snart kan gå att dricka renat avloppsvatten. (Foto: Janerik Henriksson/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 09 maj 2024Publicerad: 09 maj 2024

Ett glas renat avloppsvatten ur kranen – det kan bli verklighet och räddningen i klimatkrisen, enligt nya svenska forskarrön.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är “relevant att börja se avloppsvatten som en resurs”, säger forskaren Maria Takman vid Lunds universitet som gjort upptäckten.

“Jag blev förvånad över att vi nådde så hög vattenkvalitet med en relativt enkel och kort reningsprocess”, säger hon till sajten Forskning, som finansieras av statliga Vetenskapsrådet.

Tillgången på vatten är hotad av klimatförändringar och torra somrar. Dricksvattnet som vi hämtar i dag från grundvatten, sjöar och vattendrag riskerar att sina.

Så går det till när avloppsvatten blir dricksvatten

Men nu visar den svenska forskningen att avloppsvatten kan renas mer än vad som tidigare varit känt och användas både till bevattning av skördar och som dricksvatten.

Normalt är det en dyr reningsprocess, men forskaren Maria Takman har tillsammans med Österlen VA tagit fram en billigare lösning – en metod där avloppsvattnet tas tillvara och renas vid ett reningsverk utanför Kivik i Skåne i stället för att rinna ut i hav, sjöar och floder.

Nästan alla skadliga och kemikaliska ämnen försvann, även mikroorganismer som bakterier och rester från läkemedel, visar analyserna, enligt avhandlingen.

I ett första steg är förhoppningen nu att det renade avloppsvattnet ska kunna hämtas vid en station för att bevattna parker och åkrar.

ANNONS

Enligt Maria Takman återanvänds i viss utsträckning avloppsvatten redan i dag i en del länder med torka. Hon konstaterar dock att kunskapen om effektiva reningsmetoder, fram till, varit begränsad.

EU väntas snart lägga fram ett nytt avloppsdirektiv i syfte att främja återanvändning av avloppsvatten.

Läs även: Farliga kemikalier i vårt dricksvatten Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS