Dagens PS

Finansministern: Svårt att konkurrera med statligt stöd

Danmarks nya finansminister Stephanie Lose kommenterar EUs konkurrenskraft under möte i Belgien den 23 februari 2024. (Foto: TT/Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 24 feb. 2024Publicerad: 24 feb. 2024

Europa riskerar att halka efter om det försöker mäta sig med USA och Asien genom att öka statligt stöd till företag, varnar Danmarks nytillträdde finansminister.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Statliga subventioner och andra stöd kan inte vara lösningen för att stimulera långsiktig konkurrenskraft och tillväxt inom Europeiska unionen, framhöll den danska finansministern Stephanie Lose under en intervju med Bloomberg.

“Om konkurrensen baseras på storleken av statskassan kommer Danmark snabbt i underläge, och sannolikt kommer även Europa göra det, med tanke på skuldbördan i många delar av regionen,” uttryckte hon vid ett möte med EU-kollegor i Belgien.

Vi måste skapa genuin konkurrenskraft

“Vi behöver fokusera på genuin konkurrenskraft. Det kräver en större beredskap för reformer som främjar tillväxt och utveckling i vissa länder. Det handlar inte bara om att investera i nya saker,” fortsatte hon.

EU var under förra året mer generösa med statliga stöd för gröna investeringar för att möta en amerikansk klimatlag som gav generösa subventioner. Åtgärderna, som tillät europeiska regeringar att matcha dessa har följts av större nationella stödpaket för att stärka företag som driver den gröna omställningen.

Lose, som tillträdde som finansminister i Danmarks regering i november, varnar för att statliga subventioner riskerar att skapa intern konkurrens inom EU snarare än att stärka blockets förmåga att konkurrera med USA och Asien.

Relaterade artiklar:

EU har en döende ekonomi – trots stimulanser. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS