Tysklands och USA:s beslut att skicka stridsvagnar till Ukraina har väckt diskussioner om att även skicka stridsflygplanet F-16.

ANNONS

Några av Ukrainas närmaste europeiska allierade återupptar nu sina ansträngningar för att tillhandahålla stridsflyg till Ukraina, det rapporterar Financial Times.

Överföra stridsflygplan till tredje part

USA:s största försvarsentreprenör, Lockheed Martin, säger sig vara redo att möta efterfrågan på sina F-16-stridsplan.

Lockheed Martins operativa chef Frank St. John, är inte direkt inblandad i samtal om eventuell leverans av militärflygplan till Ukraina.

Han säger dock till Financial Times att det varit många samtal om tredjepartsöverföring av F-16, alltså att länder ska återexportera sina amerikanska stridsflygplan till Ukraina.

Han säger även att Lockheed Martin kommer öka sin produktion av F-16 så att alla länder som vill tredjepartsöverföra stridsplanen kan göra det.

Måste godkänna försäljning

USA:s regering har avvisat Ukrainas vädjanden om att få moderna F-16-plan av rädsla för att stridsflygplanen kan användas till att anfalla ryskt territorium.

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska regeringen måste godkänna försäljning av de amerikanska planen eller överföring till tredjepartsland, så europeiska länder behöver USA:s stöd.

”Tillsammans med våra internationella allierade och partners är vi i regelbunden kommunikation med ukrainarna om deras behov och önskemål”, säger en amerikansk försvarstjänsteman till FT.

Han tillade att de i dagsläget inte har något att meddela angående F-16.

Tyskland skickar inga jetplan

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har sagt att Tyskland inte kommer skicka jetplan till Ukraina och på onsdagen upprepade han det.

Att EU-länder återexporterar F-16-plan till Ukraina är, enligt europeiska tjänstemän, ett av flera alternativ, men de menade att även andra västländer skulle kunna skicka de USA-tillverkade planen.

I början av kriget erbjöd Polen att skicka sina sovjettillverkade stridsflygplan Mig-29 till Ukraina och ville att USA skulle skicka F-16 plan till Polen, men då ansåg USA att det var för eskalerande.

ANNONS
ANNONS

Nederländerna överväger förfrågningar

Förra veckan meddelade Nederländerna, som håller på att fasa ut sina cirka 40 F-16-plan, att de med öppet sinna ska överväga alla förfrågningar om att skicka stridsplan till Ukraina.

Förutom Nederländerna är det sju andra europeiska länder som har F-16, bland annat Norge, Polen och Rumänien.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Konflikten stegras – Tyskland och USA skickar stridsvagnar till Ukraina [Dagens PS]