Både Tyskland och USA kommer skicka stridsvagnar till Ukraina, som på allvar kan hjälpa Ukraina att trycka tillbaka de ryska styrkorna.

ANNONS

Det har varit många långa diskussioner fram och tillbaka men nu står det alltså klart att Ukraina kommer få 14 Leopard 2-stridsvagnar av Tyskland och ytterligare 31 stycken M1 Abrams-stridsvagnar från USA, ett besked som kom från USA bara ett par timmar efter att Tyskland gått med på att skicka sina stridsvagnar, berättar Reuters. 

Bryta igenom ryska linjer

Det är positiva nyheter för Ukraina som nu förväntar sig att bryta igenom de ryska linjerna i södra och östra Ukraina och ta tillbaka förlorat territorium. Hittills har båda länderna krigat med T-72 stridsvagnar från Sovjet-eran, där hundratals redan har förstörts i kriget.

Tyskland och USA bryter mot tabu

Med de nya leveranserna har dock både USA och Tyskland brutit mot något av ett tabu som ger Ukraina tillgång till nya vapen att använda i offensivt syfte istället för att bara kunna försvara sig.

Kommentarerna från ryskt håll lät inte vänta på sig.

”Detta extremt farliga beslut tar konflikten till en helt ny nivå av konfrontation”, säger Sergei Nechayev, Moskvas ambassadör i Tyskland.

Förutom Leopard 2-stridsvagnar så kommer Tyskland skicka luftförsvar, tungt artilleri och raketbatteri till Ukraina inom kort.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Polen fortsätter pressa Tyskland om stridsvagnar [Dagens PS]

Läs även: Tyskland pressat att leverera vapen till Ukraina [Dagens PS]