Dagens PS

Priset på naturgas störtdyker i Europa – varit nere på noll

Priset på naturgas störtdyker i Europa eftersom gaslagren nu är fulla
Priset på naturgas störtdyker i Europa eftersom gaslagren nu är fulla. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 okt. 2022Publicerad: 25 okt. 2022

På den europeiska marknaden störtdyker priserna på naturgas eftersom lagren nu är fulla, under korta perioder är gaspriset i Europa nere på 0 kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I Europa faller priset på naturgas kraftigt, i dag tisdag, ligger priset på 93 euro, drygt 1 000 kronor, per megawattimme och i perioder har priset varit nere på noll, det rapporterar Ekstra Bladet.

I augusti handlades gasen för 390 euro, 3 728 kronor, per kilowattimme, så priset har fallit rejält. Andreas Steno på Steno Research som följer utvecklingen förklarar att situationen på Europas gasmarknad nu är extraordinär.

“Vi såg faktiskt negativa priser på gas under en timme på måndag. Det vittnar om hur bisarr situationen är, säger han till Ekstra Bladet.

Europas gaslager är fulla

Orsaken till det lägre gaspriset är att gaslagren i Europa i stort sett nu är fulla, vilket innebär att efterfrågan är minimal medan utbudet är väldigt stort eftersom europeiska länder har beställt mycket gas som transporteras med fartyg.

Andreas Steno berättar att massor av naturgas nu ankommer med fartyg, eftersom Europa har beställt så mycket och att det inte finns någonstans att göra av gasen. Därför förvaras den på de stora tankskeppen.

“Mängden av kubikmeter gas som ligger på tankfartyg är rekordhög”, säger Andreas Steno till Ekstra Bladet.

Även det milda vädret påverkar gaspriset

ANNONS

På grund av att det nu är ganska varmt används dessutom en ganska liten mängd gas, vilket även det bidrar till att hålla priserna nere.

“Så länge temperaturen är som den är går gaspriset till noll, om inte till minus, under de kommande veckorna”, säger Andreas Steno till Ekstra Bladet.

Ekstra Bladets läsare förstår dock inte varför de fortfarande får betala så höga priser när gaspriset är så lågt och Andreas Steno förklarar att naturgas vanligtvis handlas framåt i tiden så det pris som finns på marknaden nu är inte det pris som konsumenterna får, det skriver Ekstra Bladet.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: EU – spara energi enda sättet att pressa gaspriset

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS