Maktkampen kring flytande naturgas, även kallad LNG, fortsätter. Nu flaggar Japan för att inga långtidskontrakt på gasen kommer att vara tillgängliga före 2026.

ANNONS

Att den globala konkurrensen kring liquified natural gas, LNG eller flytande naturgas, kan komma att hårdna framöver beror enligt Japan på en underinvestering i utbudet.

Det framgår av en färsk rapport som det japanska handelsministeriet publicerade under måndagen, rapporterar Bloomberg.

Långsiktiga kontrakt slutsålda

Det gör enligt handelsministeriet att långsiktiga kontrakt på flytande naturgas som träder i kraft innan 2026 är slutsålda.

Något som i sin tur kan förklaras med att dessa kontrakt är mycket attraktiva eftersom de kan erbjuda stabila leveranser av gasen i en tid då länder världen över försöker ta sig ur beroendet av rysk gas. Främst genom att komma över den eftertraktade gasen från exempelvis USA och Qatar.

Flytande naturgas för tre gånger priset

Som importör av naturgas kan bristen på långtidskontrakt i sämsta fall innebära att du är lämnad till spotmarknaden, och tvingas betala tre gånger så mycket, skriver Bloomberg.

Enligt det japanska handelsministeriets rapport kan bristen på investeringar i LNG-projekt på export framförallt komma att krympa utbudet över tid.

ANNONS
ANNONS

Skulle Ryssland dessutom strypa sin gasledning till Europa helt och hållet kan världen stå inför en brist på 7,6 miljoner ton flytande naturgas redan 2025.

Läs även: Flytande gas håller ljuset tänt i Europa – köar vid kusten [Dagens PS]