Saudiarabiens olja har byggt landets ekonomi, men snart ska det svarta guldet inte längre helt styra. Målet är att inte ens behöva bry sig om oljepriset enligt finansministern.

ANNONS

Olja har byggt det moderna Saudiarabien, men nu siktar landet på att diversifiera och frigöra sig från oljedollarnas makt över penningpolitiken.

”Vårt mål är att vi inte ens ska titta på oljepriset inom perioden fram till 2030” säger Saudiarabiens finansminister Mohammed Al-Jadaan på en konferens i Riyadh enligt Bloomberg.

Olja täcker 90 procent

Än så länge är det oljan som ger huvuddelen av statens inkomster och styr ekonomin.

I vad som kallas ”Vision 2030” presenterar man planerna på hur man ska gå från att inkomster från olja täcker 90 procent av budgetutgifterna till 50 procent.

Exporterar mest olja i världen

Enligt finansminister Al-Jadaan betyder det att beroendet av oljeinkomster ska minskas under de kommande åren.

Saudiarabien är världens största oljeexportör, och har länge varit helt beroende av inkomsterna från olja för att skapa jobb och bygga infrastruktur.

Första överskottet på 10 år

2022 blev ett rekordår när det gäller landets inkomster från olja, och det gjorde att Saudiarabiens ekonomi var den snabbast växande i G20-gruppen förra året.

Landet såg också sitt första budgetöverskott på nästan tio år tack vare de höga oljepriserna.

Snabbare diversifieringsprojekt

Nu försöker myndigheterna bryta beroendet av exporten av olja genom att hålla nere utgifterna och öka tempot i projekt som ska hjälpa till med diversifieringen av ekonomin, enligt Bloomberg.

ANNONS
ANNONS

”Vårt mål är att skapa hållbara och förutsägbara investeringar och utgifter oavsett priset på olja”, säger Mohammed Al-Jadaan. ”Och vi har buffert och reserver och vi har förmågan att klara av det.”

Läs även: Saudiska oljejätten Aramco drar in ny rekordvinst [Dagens PS]

Läs även: Kina spelar fredsmäklare mellan ärkefienderna [Dagens PS]