Saudiska oljejätten Aramco drar in en ny rekordvinst för 2022 visar färska siffror. Höga energipriser innebär alltså ordentligt klirr i kassan för den saudiska staten som äger största delen av oljebolaget.

ANNONS

Pengarna formligen fortsätter att forsa in i Saudiarabien, som om oljan aldrig skulle sina. Och det är just priset på olja och annan energi som ligger bakom den nya rekordvinsten som Aramco kan visa upp för 2022 – över 161 miljarder dollar, där staten lägger beslag på pengarna eftersom man äger runt 95 procent av aktierna i oljebolaget, berättar BBC.

Aktieägarna, som i det här fallet alltså till största delen är den saudiska staten, kan dessutom förvänta sig en utdelning på runt tjugo miljarder dollar under det första kvartalet i år.

Aramco drog in rekordvinst

Förra året var ett bra år för oljebolagen där Aramco såg sin vinst formligen explodera med drygt 46 procent, jämfört med året innan, och även bolag som amerikanska ExxonMobil och brittiska Shell visade rekordvinster.

Råoljepriset har nu dalat ner till 82 dollar fatet, men var uppe i över 120 dollar fatet för ett år sedan, efter invasionen av Ukraina, och det är dessa vinster som oljebolagen nu kan kamma hem.

”Aramco red på vågen av höga energipriser 2022”, uppger Robert Mogielnicki på Gulfstaternas institut i Washington.

”Det hade varit svårt för Aramco att inte prestera starkt 2022.”

Kritik för fossila källor

Samtidigt kommer kritik mot att oljebolagen kan göra vinster på fossila källor mitt under ett brinnande krig – som har lett till ökande energikostnader för de flesta.

ANNONS
ANNONS

”Det är chockerande för ett företag att göra en vinst på över 161 miljarder dollar under ett enda år genom försäljning av fossila bränslen – den enskilt största drivkraften bakom klimatkrisen”, säger Amnesty-chefen Agnès Callamard.

Aramco, världens näst största bolag efter Apple i marknadsvärde, har sagt att man kommer investera i ny teknik med lägre koldioxidutsläpp framöver.

Läs även: Aramco varnar: Kan bli stor brist på olja [Dagens PS]