Dagens PS

"Mystiska" dödsfall i Ryssland – den tionde oljechefen i år

Rysslands mystiska dödsfall
Rysslands president Vladimir Putin och oljechefen Ravil Maganov, den senaste döda ryske oljechefen. (Foto: Wikimedia Commons)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 sep. 2022Publicerad: 04 sep. 2022

Det finns inget påvisat samband mellan Rysslands “mystiska” dödsfall. Men klart är att det är riktigt farligt att vara oljechef i landet – nio har dött mystiskt bara i år.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som Dagens PS rapporterade under torsdagen dog Ravil Maganov, styrelseordförande för Rysslands näst största oljebolag Lukoil, efter att ha fallit från ett fönster på sjätte våningen på ett sjukhus i Moskva.

Nyhetsbyrån Reuters bekräftade omständigheterna genom två anonyma källor, men hans företag Lukoil släppte ett pressmeddelande att 67-åringen “avled efter en allvarlig sjukdom”.

Tionde oljechefen i år som dör under mystiska förhållanden

Han är den nionde höga energichefen i Ryssland att dö under “mystiska” omständigheter – bara i år. CNBC listar fallen med Rysslands “mystiska” dödsfall, med ett namn adderat av Dagens PS.

Leonid Shulman, chef för Gazprom Invests transporttjänst hittades död i sitt badrum i januari. Shulman som efterlämnade ett självmordsbrev utreddes vid tidpunkten för dödsfallet för bedrägeri inom Gazprom.

Alexander Tyulyakov, biträdande generaldirektör för Gazproms Unified Settlement Center (bolagets kassa) för företagssäkerhet, hittades hängd i sitt garage i februari. Även han efterlämnade ett självmordsbrev, vars äkthet ifrågasattes av polisen enligt Fortune.

Mikhail Watford, rysk olje- och gasmiljardär som bodde i Storbritannien, hittades hängd på sitt gods på den engelska landsbygden bara några dagar efter Tyulyakov i februari. Vid den tiden sa utredarna att Watfords död var “oförklarlig”, men att den inte verkade misstänkt.

Avayev

Vladislav Avayev hittades död tillsammans med sin fru och sin dotter.

ANNONS


Vladislav Avayev,
tidigare viceordförande på Gazprombank, hittades död i sin lägenhet i april tillsammans med sin fru och dotter som även de var döda. Myndigheterna behandlade fallet som ett mord-självmord, rapporterade Radio Free Europe då.

Till CNBC:s lista tillför vi Andrej Krukovskij, chef för Gazproms skidresort Krasnaya Polyana, söder om Sotji. Han ska ha snubblat och trillat ner för en klippa.

Läs även: Ännu en oligark mystiskt död – Gazprom-chef föll från klippa

Sergey Protosenya, chef på gasbolaget Novatek och med kopplingar till Gazprom, hittades död i en lyxvilla i Spanien. Även hans fru och dotter hittades döda, mördade med en yxa. Teorin att Protosenya först mördat dem och sedan tagit sitt liv ifrågasattes hårt av hans son, som menade att alla tre blivit mördade.

ANNONS

Senaste nytt

Subbotin

Alexander Subbotin dog efter en ritual mot bakfylla med en shaman.


Alexander Subbotin
, miljardär och tidigare hög chef på Lukoil, hittades död i källaren på sitt lantställe i Moskva-regionen. Rummet där Subbotin hittades död användes enligt rapporter till den ryska nyhetsbyrån Tass för “Jamaicanska voodoo-ritualer”. Enligt Visegrad 24 ska han ha haft en session för att bota bakfylla med en shaman.

I juli hittades Yury Voronov, vd och grundare av en sjöfartsentreprenör som servar Gazproms arktiska projekt, död av en skottskada i en simbassäng i sitt hem i samma område som tidigare Shulman och Tyulyakov dog tidigare under året.

Läs även: Ytterligare en rysk Gazprom-chef funnen död

ANNONS

Nu tillför vi också nummer nio på listan, tidigare nämnde Ravil Maganov som alltså ska ha “fallit” genom ett fönster på sjukhus. Det verkar minst sagt vara farligt att jobba med gas och olja i Ryssland.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS