Rolls-Royce är mer än lyxiga vrålåk. Nu visar det sig att den brittiska biltillverkaren vill satsa på kärnkraft. I Norge. 

ANNONS

Lönsamt så in i Norden? Åtminstone om lyxbillstillverkaren Rolls-Royce får råda och driva igenom sina planer: 200 nya kärnkraftverk innan år 2050.

Bakom denna vision står Tuomo Huttunen, chef för Rolls-Royces kärnkraftssatsning på den nordiska marknaden, som i dagarna skrivit på en avsiktsförklaring med Norsk Kjernekraft, som har tre norska miljardärer bakom sig.

”En marknad som kan blomstra”

Så varför just Norge?

”Vi inser att vi har en lång väg att gå, och att mycket arbete måste göras, men i Norge ser vi en marknad som verkligen kan blomstra, säger Tuomo Huttunen till E24.

Utöver Norge och Norden har Rolls-Royce även kikat på den östeuropeiska marknaden och länder som Tjeckien och Polen.

ANNONS
ANNONS

Och så Storbritannien förstås där projektet tar sin början.

Här ska de första de första fabrikerna och reaktorerna byggas, enligt Huttunen. De senare, så kallade SMR-reaktorer, small modular reactors, som främst särskiljer sig från gängse reaktorer på marknaden i dag vad gäller storlek, samt parametrar som konstruktion, projektledning, leverantörskedjor och kostnader.

Kortar ned processerna

Rent praktiskt är tanken att tillverkningen av de olika beståndsdelarna till kärnkraftverken ska tillverkas i Rolls-Royces egna fabriker, för att sedan fraktas vidare till respektive land och monteras ”som legobitar”, vilket kortar ned de ovan nämnda processerna.

En detalj som enligt Tuomo Huttunen hittills varit det största problemet. Av det skälet är Rolls-Royce ett av flera bolag som just nu krigar för att slå sig in på den globala marknaden med just SMR.

Flyter arbetet på enligt plan kan de bli först, skriver E24.

Vill du läsa mer om Rolls-Royce? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Relaterade artiklar:

1 av 1: Världens mest unika Rolls-Royce Phantom [Dagens PS]

Rolls-Royce ger lågkonjunkturen långfingret [Dagens PS]