Dagens PS

Regeringen säger ja: Nu byggs elledning till Finland

Regeringen säger ja: Nu byggs elledning till Finland
Svenska kraftnät börjar redan i oktober bygga den svenska delen av ledningen till Finland. Foto: TT/Johan Nilsson
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 06 okt. 2023Publicerad: 06 okt. 2023

Regeringen ger grönt ljus, och därmed kan den svenska delen av kraftledningen mellan Finland och Sverige börja byggas. Redan i oktober ska arbetet börja.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I och med regeringens klartecken kan Svenska kraftnät börja bygga den så kallade Aurora Line, som ska förbättra kapaciteten för transport av el mellan Sverige och Finland.

Viktigt för elförsörjning

“Det känns bra att vi nu kan trycka på startknappen för byggnationen”, säger Ida Wallentin, huvudprojektledare, Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

“Aurora Line är viktig för elförsörjningen och för den gröna omställningen i Sverige, Norden och Europa.”

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

18 mil i Sverige

Den svenska delen av den 38 mil långa ledningen är 18 mil lång och blir den tredje växelströmsförbindelsen mellan Finland och Sverige, och ökar kapaciteten för elhandel med 40-45 procent enligt Wallentin.

Ledningen ska gå från Messaure i Jokkmokks kommun till Pyhänselkä i Finland, och bygget sker i samarbete med den finska stamnätsoperatören, Fingrid

Missa inte: Sol, vind och regn bakom låga elpriser (Dagens PS)

Utjämnar elpriserna

“Det handlar om 2 000 megawatt i båda riktningarna”, säger hon. “Den kommer att bidra till att utjämna elpriserna mellan Finland och övriga Norden.”

Aurora Line ingår i investeringsprogrammet Fossilfritt övre Norrland, och ledningen ska enligt Svenska kraftnät bidra till att minska beroendet av fossil elproduktion.

ANNONS

Bra samarbete

“Det är många år sedan vi byggde en ledning av den här storleken i de nordligaste delarna av Sverige. Aurora Line är klassat som ett projekt av gemensamt intresse för EU och vi har ett väldigt bra samarbete med det finska stamnätsbolaget Fingrid och med EU”, säger Per Eckermark, divisionschef När på Svenska kraftnät.

“Så det är inte bara vi som är glada idag.”

Ledningen ska tas i drift år 2025.

Läs även: Nya kärnkraftverket stänger – elen blev för billig (Dagens PS)

Läs även: Utbyggd vattenkraft: “Som ett till kärnkraftverk (Dagens PS)

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS