Qatars energiminister tror att Europa tids nog drar ett streck över det Putin och Ryssland ställt till med och att gaskranen skruvas upp till EU igen.

ANNONS

”Vi är alla välsignade över att behöva kunna glömma och förlåta. Och jag tror att saker och ting blir reparerade med tiden”, säger Qatars energiminister vid konferensen Atlantic Council Energy Forum i Abu Dhabi.

Han tror att den ryska gasen på sikt börjar flöda till Europa igen, berättar CNBC.

Rysslands invasionskrig i Ukraina, som snart pågått ett år, utlöste sanktioner från EU och har lett till en dramatisk minskning av rysk energiimport.

Men Qatars energiminister Saad Sherida al-Kaabi, som även är chef för det statliga gasbolaget Qatar Energy, menar att det inte är något som varar för evigt då Europa är fortsatt beroende av rysk gas.

Mer än halvering av Gazproms gasexport till EU

Europa har under lång tid varit Rysslands största kund av landets energiråvaror, särskilt naturgas, men det ryska kriget har resulterat i sanktioner som minskat energiimporten från Ryssland och president Putin.

Enligt ryska Gazprom rasade gasexporten till Schweiz och EU med 55 procent under fjolåret, skriver CNBC och konstaterar att det ökat energipriserna i Europa dramatiskt.

På grund av den milda vintern och lagrade stora gasvolymer har en befarad och omfattande europeisk energikris hittills kunnat avvärjas.

Har svårt att se att Putin blir förlåten

Experter varnar dock för ett förvärrat läge under slutet av 2023 och nästa år.

Medan Qatars energiminister spår att Europa förlåter Ryssland med tiden, så säger Claudio Descalzi, vd för det italienska energibolaget Eni, till CNBC att ”det är inte lätt att förlåta någon när man dödar oskyldiga människor, kvinnor och barn och bombar sjukhus”.

ANNONS
ANNONS

Italien har minskat sitt beroende av rysk gas kraftigt genom att ersätta den med energikällor från alternativa producenter.

Läs mer: Trots embargo – rysk råoljeexport studsar upp [Dagens PS]

Läs även: Mardrömmen: Värst elpris fortfarande framför oss [Dagens PS]