Ebba Busch (KD) håller tillsammans med Ulf Kristersson (M) och Svenska Kraftnät presskonferens om elen på torsdagen klockan 13.15. Det blir inget elpristak – istället införs en rabatt på el i område 3 och 4. ”Att capa elpriset skulle spä på energianvändandet” sade Ebba Busch på presskonferensen.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Har du rätt till nya elstödet? – Halva landet utanför [Dagens PS]

Den nyvalde statsministern för Sverige Ulf Kristersson (M) lovade under brinnande valrörelse, när elprisrekorden stod som spön i backen, att det skulle införas ett högkostnadsskydd för Sveriges elkonsumenter.

Elen viktigt vallöfte

”Om vi vinner valet och Sverige får en ny regering, så kommer vi se till att högkostnadsskyddet för hushåll och företag mot de extrema priserna på elen, finns på plats den 1 november. Hushållens ekonomi ska räddas i god tid före jul. Det är ett gemensamt vallöfte”, sade Kristersson.

Kristersson (M) öppnade presskonferensen på torsdagen.

Magdalena Anderssons (S) förslag

”Vi kan nu presentera den första byggstenen till ett slutligt förslag”, sade Kristersson.

Men det blir inget elpristak. Istället presenterade man den tidigare regeringens förslag, för de kostnader som de senaste 12 månaderna inneburit från oktober till oktober.

Svenska Kraftnät har sedan tidigare i uppdrag att lägga fram ett förslag om elprisskydd efter en hemställan från Magdalena Anderssons (S) regering. Utredningen ska vara klar den 15 november och överföra 60 miljarder kronor från flaskhalsavgifterna som Svenska Kraftnät fått in – och lämna tillbaka till hushåll och företag i södra Sverige som fått betala oskäligt mycket pengar för sin el.

”Alla elanvändare med eget elnätsavtal i södra Sverige kommer att få stöd för att hantera onormalt höga elpriser”, berättade Lotta Medelius-Bredhe, generaldirektör på Svenska kraftnät som deltog på presskonferensen.

ANNONS
ANNONS

Med södra Sverige avses elområde SE3 och SE4

50 öre per kilowattimme

Hur mycket just du får i stöd beror på stödnivån i ditt elområde och på din elförbrukning under en bestämd tolvmånadersperiod mellan oktober i fjol till oktober i år. I elområde SE3 blir stödet 50 öre/förbrukad kWh och i elområde SE4 blir stödet 79 öre/förbrukad kWh.

”Vi välkomnar det här beskedet” sade Ebba Busch som fortsatte:

”Det är ett förbättrat stöd och inriktat på de som drabbats hårdast”, sade hon.

Den halvan av Sverige som ingår i de nordligare område 1 och 2, berörs inte av rabatten.

Regeringen och Svenska Kraftnät lämnar över ansökan om elrabatten till Energimarknadsinspektionen som ska pröva frågan.

Ebba Busch menade att modellen är bättre än det förslag som regeringspartierna och Sverigedemokraterna kom fram till under valkampanjen.

Därför blir det inget elpristak – eller ”cap”, för att använda energiminister Ebba Busch eget uttryck:

ANNONS
ANNONS

”Det är inte det som är modellen, att gå in och capa elpriset, för det skulle spä på energianvändandet.” sade Ebba Busch.

Läs mer om elen:

Vattenfall tappar ofattbara 25 miljarder i tredje kvartalet [Dagens PS]

Oväntade svängen: Billigare el idag än i fjol [Dagens PS]

Elräkningarna stiger: ”Kan inte hjälpa alla” [Dagens PS]

Rekorddyr el – då vill alla ha solceller [Dagens PS]